Linkovi

Džordž Buš: Sigurnost i bezbednost dovoljne za pomirenja i demokratiju


Predsednik Buš je izjavio da ne očekuje stalne američke baze u Iraku, ali da želi da se trupe Sjedinjenih Država zadrže dovoljno dugo da bi demokratija sigurno mogla da učvrsti koren u toj zemlji. Predsednik je komentarisao situaciju u Iraku na televiziji usred uzavrele predizborne kampanje u kojoj kandidati Demokratske stranke naglašavaju da će nastaviti da vrše pritisak da se dredi rok za početak povlačenja većeg dela trupa iz Iraka.

Razmatrajući situaciju u Iraku zajedno sa zapovednicima vojske Sjedinjenih Država, predsednik Buš je naglasio centralni cilj, odnosno – kako se izrazio – činjenicu da «uspeh ima vrhunski značaj».

«To znači da su sigurnost i bezbednost dovoljne za nastavak pomirenja i učvršćenje demokratije.»

Predsednik je to izjavio u intervjuu za nedeljni program Televizije «Foks». Na pitanje da li pokušava da veže ruke svom nasledniku i odredi kurs u Iraku ugovarajući sporazum o dugoročnom boravku američkih trupa u toj zemlji, predsednik Buš je odgovorio odrečno.

«Bićemo tamo na poziv Iračke vlade. Svaki predsednik može da donese odluku o obimu trupa koje su tamo potrebne. Ja sam mogao da povećam ili smanjim trupe u Koreji, bez obzira na to što sa Seulom imamo dugoročni bezbednosni sporazum. U Iraku nećemo imati stalne baze.»

Opozicione demokrate, koje sada kontrolišu oba doma američkog Kongresa, tokom protekle godine su stalno pokušavale da primoraju predsednika da prihvati određene rokove za povlačenje borbenih jedinica iz Iraka. Pred pretnjama vetom, svi ti pokušaji su propali. Gostujući na programu televizije CNN, predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi je rekla da će Sjedinjene Države verovatno morati da sačekaju novo vođstvo u zemlji, ako žele da iscrtaju novi kurs u Iraku.

«Moramo da završimo ovaj rat. Jasno je da se to neće dogoditi ako ne budemo imali novog predsednika koji je rešen da završi rat, da donese stabilnost u region, da učini Ameriku bezbednijom i da to učini tako što će da nam omogući da zadržimo svoje zasluženo mesto, ulogu lidera u svetu.»

Demokratski predsednički kandidati tvrde da iračko rascepkano političko vođstvo nikada neće biti u stanju da donese teške odluke neophodne za nacionalno pomirenje, sve dok veruju da je američko vojno angažovanje neograničeno. Bivši državni sekretar Kolin Pauel, takođe gost televizije CNN, rekao je da se slaže da Irak mora da se podstakne da preduzme neophodne korake da bi jednog dana mogao samostalno da se brani.

«Ne želimo da pobegnemo, ali je vreme da počnemo da razmišljamo o povratku američkih trupa kući. A najbezbednij način da ih vratimo kući i ostvarimo neke ciljeve u Iraku, jeste da povećamo pritisak na Iračane. U nekom trenutku, posle svih ovih godina, oni bi trebalo da budu u stanju da se staraju o sopstvenoj bezbednosti.»

Bez obzira na to, Pauel se usprotivio uspostavljanju – kako se izrazio – proizvoljnih datuma za važne odluke, kao što je završetak američke vojne misije u Iraku.

XS
SM
MD
LG