Linkovi

Havijer Solana: Kosovo će po svemu sudeći biti nova obaveza Evropske unije


Jedna od tema na danas završenoj trodnevnoj godišnjoj konferenciji posvećenoj bezbednosti u Evropi, koja je održana u Minhenu u Nemačkoj, bilo je i Kosovo. Predsednik Srbije Boris Tadić, u svom izlaganju na početku skupa, ponovo je upozorio da bi Evropa mogla skupo da plati priznavanje nezavisnosti pokrajine.

Nekoliko dana ili nedelja uoči očekivanog proglašenja nezavisnosti Kosova, u okviru konferencije posvećene bezbenosti u Evropi, nemački ministar odbrane Franc Jozef Jung se sastao sa prvim zamenikom ruskog premijera Sergejom Ivanovom. Bivši ministar odbrane Rusije, Ivanov, izneo je uveravanja da sve veća ekonomska moć Rusije nikoga ne ugrožava. Međutim, visoki predstavnik Evropske unije, Havijer Solana, kritikovao je povećanu rusku aktivnost na svetskoj sceni, podsetivši da Moskva nije konstruktivna u pokušajima da se dođe do međunarodnog sporazuma o nezavisnosti Kosova.

«Svakako da će o tome doneti odluku generalni sekretar Ujedinjenih nacija zajedno sa svima ostalima, uključujući i najvažnijeg igrača Evropsku uniju, jer će Kosovo po svemu sudeći biti evropska obaveza.»

Albanski ministar inostranih poslova, Ljuljzim Baša, na marginama konferencije nešto ranije izrazio je uverenje da će nezavisnost Kosova u skladu sa planom Martija Ahtisarija doprineti stabilizaciji celog regiona.

«Svi znamo da je KFOR angažovan veoma ozbiljno i da je preduzeo sve mere predostrožnosti isto kao i međunarodna policija. Znamo i da su premijer Hašim Tači i predsednik Fatmir Sejdiu pozvali sve na uzdržanost. Tači je cele nedelje obilazio srpske opštine i srpska sela pozivajući sve koji smatraju da im je Kosovo dom, da ostanu na Kosovu i zajednički grade bolju budućnost za sebe i svoju decu.»

Sjedinjene Države i većina država Evropske unije podržavaju nezavisnost Kosova, tvrdeći da je Kosovo poseban slučaj u odnosu na ostale slične situacije.

Prvi zamenik ruskog premijera Sergej Ivanov je međutim još jednom istakao da će proglašenje nezavisnosti uspostaviti veoma opasan presedan.

»Neprekidno govorimo i ja sada ponavljam da će jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, bez pristanka Srbije, značiti ne samo da je odluka doneta izvan međunarodnog prava, nego i da će uspostaviti veoma opasan presedan, zbog čega vam kažem da se otvara Pandorina kutija.»

Priznajući da reskira da bude loš prorok, Sergej Ivanov je istakao da bi priznavanje nezavisnosti moglo da izazove domino efekat u celom regionu. Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana je odbacio strahovanja da će ostali slediti primer Kosova.

«Uopšte nisam zabrinut... Nijedan sukob nije isti, nijedna istorija nije ista.... ta teorija o domino efektu je potpuno pogrešna», rekao je Solana novinarima u Minhenu.

XS
SM
MD
LG