Linkovi

Beograd: Sutra sastanak predsednika države, Parlamenta i Vlade


Mediji u Beogradu saznaju da će u ponedeljak 11. februara biti održan sastanak predsednika države, Parlamenta i Vlade na kome će Boris Tadić, Oliver Dulić i Vojislav Koštunica pokušati da se dogovore oko prevazilaženja političke krize nastale oko ponuđenog Političkog sporazuma sa EU i slanja njene Misije na Kosovo.

Predsednik Skupštine Oliver Dulić ocenio je da je nemoguće da Demokratska stranka Srbije bude u Vladi sa Demokratskom strankom i G17 plus, a da u Skupšini sarađuje sa radikalima i socijalistima i da su vanredni parlamentarni izbori jedina opcija za razrešenje duboke političke krize u vladajućoj koaliciji.

Lider Sandžačke demokratske partije i ministar za rad Rasim Ljajić smatra da su šanse da Vlada Srbije opstane sada pola-pola i ocenjuje da će narednih dana biti rešena ta dilema jer se mora zaustaviti uvod u haos pošto je svaki dan oklevanja šteta za celu zemlju.

Politički analitičari pre tipuju na nove izbore nego na kompromis unutar vladajuće koalicije. Dejan Vuk Stanković ne očekuje dogovor Borisa Tadića i Vojislava Koštunice jer se radi o fiundamentalnoj razlici, već raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Sociolog Jovo Bakić smatra da sastanak predsednika i premijera neće dovesti do kompromisa i da bi za Demokratsku stranku popuštanje oko ulaska u EU značilo političko samoubistvo. Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice hoće da igra presudnu ulogu na srpskoj političkoj sceni i kao izgovor navodi Kosovo, a nema političku snagu u biračkom telu, ocenio je Bakić.

A politički analitičar Jovan Komšić smatra da je teško očekivati kompromis kada je premijer saopšti da neće dati saglasnost za nezavisnost Kosova u vidu potpisivanja nekog sporazuma sa Evropskom unijom. Imajući to u vidu verovatniji je pad Vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, rekao je Komšić.

XS
SM
MD
LG