Linkovi

Koštunica: Kosovo nema cenu i Srbija neće dati saglasnost za nezavisnost


Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da "Kosovo nema cenu" i da Srbija neće dati saglasnost za nezavisnost svoje južne pokrajine u vidu nekog potpisanog sporazuma Evropske unije.

"Odlukom da pošalje misiju za sprovođenje jednostrane nezavisnosti Kosova, Evropska unija je krivotvorila Rezoluciju 1244 koja izričito garantuje poštovanje teritorijalne celovitosti Srbije", ocenio je premijer Koštunica.

Premijer je dodao da Evropska unija na taj način najgrublje krši Povelju UN i protivpravnim slanjem misije prekraja međunarodno priznate granice Srbije.

"Sigurno je da bi Evropskoj uniji najviše odgovaralo da Srbija, u vidu nekog potpisanog sporazuma da saglasnost na ovo najveće pravno nasilje koje se vrši nad jednom zemljom od kada postoje UN, koje, pak, svim državama garantuju nepovredivost granica", smatra Koštunica.

On je, međutim, naglasio da "takav potpis za nezavisnost Kosova Srbija neće dati".

"Pod snažnim pritiskom spolja od strane SAD, Evropa u slučaju Srbije gazi temeljne principe na kojima ona, Evropa, počiva.

Nije, dakle, Srbija protiv Evrope, već je Evropa, nažalost, protivno svojim vlastitim načelima, popustila pred politikom sile", ocenio je predsednik Vlade Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Minhenu da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije upozorivši da bi to dovelo do nesagledivih posledica ne samo u regionu već i u svetu. U pauzi 44. minhenske konferencije o bezbednosti Tadić je u izjavi novinarina naglasio da od država regiona očekuje apsolutnu uzdržanost u vezi Kosova i Metohije, jer njihovi predstavnici dobro znaju probleme pokrajine. Posle susreta sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom Tadić je naglasio da će Srbija svim diplomatskim i pravnim sredstvima -a nikako ratom -braniti svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

"Srbija će braniti teritorijalni integritet dostojanstveno na način jedne evropske zemlje", rekao je on podsetivši da Srbaja podržava integritet svake od država regiona nastalih posle konflikata 90.godina prošlog veka.

On je apelovao na sve vlade i predsednike država u regionu da uzmu u obzir da je Kosovo ozbiljan problem zato što regionalne države dobro znaju izvorište problema u toj pokrajini ističući da bi se svako loše ponašanje negativno odrazilo po region.

XS
SM
MD
LG