Linkovi

Kanada je poslednjih godina proizvela mnoge velike rok muzičare


Kanada je poslednjih godina proizvela mnoge velike rok muzičare. Među njima Niklbek, Alanis Moriset, Bernejnked Lejdiz i Finger Ileven. Pre pet godina, Finger Ileven stekao je slavu zahvaljujući hitu, "One Thing". Pesma je uspela da se popne na prvo mesto kanadske i među 20 na američkoj top listi singlova. Bend se vratio na scenu prošle godine, numerom "Paralyzer", a novinar Gasa Amerike Leri London nedavno je ovde u Vašingtonu razgovarao sa pevačem Skotom Andersonom i gitaristom Džejmsom Blekom.

Nekada poznati kao Rainbow Butt Monkeys, momci iz benda Finger Eleven odlučlili su se za manje upadljivo ime dok su snimali svoj prvi album, "Thin Spirits".

"Ostali članovi benda su bili u kontrolnoj sobi, a ja u studiju. Slušali su moje stihove I obično bi to bilo prvi put da ih čuju. Tada su me pitali 'O čemu pričaš? Šta to znači Finger Eleven?' Objasnio sam im da je to znači pratiti svoj put bez obzira na posledice I svima se dopalo. Onda smo napravili pauzu za ručak I doneli odluku u kolima. Da zvaćemo se tako i nismo više raspravljali o tome", priča Skot Anderson.

Gitarista Džejms Blek, koji uglavnom piše pesme za bend kaže da je Finger Eleven najveći deo vremena tokom poslednje četiri godine proveo nastupajući uživo. Muziku za novi album spremali su zaista polako.

"Bilo nam je potrebno prilično vremena da se usredsredimo na pesme na novom albumu. Prve godine dok smo pisali nove pesme još smo bili zagrejano od turneje, tako da smo svirali s drugačijim mentalitetom, vrlo instrumentalno, što ne ostavlja prostora za vokale.. U određenom trenutku shvatili smo da moramo da probamo neke jednostavnije ideje I tada se pojavio prostor za vokale. Neke ideje su bile previše jednostavne, ali nekako dođete do ravnoteže. Jednostavno trebalo nam je vremena da ponovo od benda koji nastupa uživo postanemo bend koji piše pesme, aonda ih I snima", objašnjava Džejms Blek.

Video spot za numeru "Paralyzer" sniman je sa 40 porfesionalnih plesača. To je nešto potpuno novo za Finger Eleven.

"Mi smo na krovu i mi smo bend koji svira, a energija koja dolazi od naše muzike je toliko eksplozivna da svi na ulici đuskaju", uz osmeh priča Skot Anderson, dok Džejms Blek dodaje:

"Trik je bio u efektima koje proizvodi kamera. Neke osobe bi stajale, a iza njih bi bio red drugih, a kada bi počeli da igraju izgledalo bi kao da cevtaju iz te jedne osobe. Bilo je fascinantno snimati taj spot"

Finger Eleven je želeo da na novom CD-u, "Them-vs-You-vs-Me", budu drugačiji zvuci, tako da se na njemu čuje i bandžo.

"Sa četiri instrumenta u jednoj prostoriji samo smo svirali do daske, tako da posle nekog vremena nismo imali šta da radimo. Svako uradi nešto što najbolje zna, ali posle nekog vremena bude sve isto, tako da počnete da tražite drugačije zvuke, instrumente i osećanja. Tehnologija je danas toliko jednostavna da sa električnom gitarom možete da proizvedete zvuk kao što ga proizvodi bandžo, tako da je to možda bio luksuz, koji smo sebi dozvolili – otišli smo i kupili bandžo. Odsvirate nešto drugačije, promenite rutinu i eto nove pesme, tako da se ekperiment isplati", kaže Džejms Blek.

U decembru, Finger Eleven objavio je dupli DVD u Kanadi, pod nazivom "Us-vs-Then-vs-Now". Na njemu se nalaze pesme koje nisu prošle na njihov novi album "Them-vs-You-vs-Me". Kako kažu, već planiraju novi projekat.

"Na tom DVD-u ima 14 pesma, od kojih dosta njih nisu objavljene, ali su imale nešto zbog čega smo mislili da treba da se čuju. Tu su i neke pesme koje smo pisali u autobusu na turneji, u pripitom stanju. Preslušali smo demo snimke i shvatili da je rešnje da po završetku ploče i jednogodišnje turneje možemo objektivno da sagledamo pesme, koje su otpale, sredimo ih i učinimo boljim. Stoga se nadam da ćemo ih čuti na sledećem albumu".

A sledeći album već se može skinuti sa interneta u digitalnoj formi. Za sada Finger Eleven se odmara posle duge turneje, a njihovi obožavaoci sigurno se nadaju da neće proći još četiri godine pre nego što ih ponovo čuju.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG