Linkovi

Evropsko protivljenje upućivanju trupa u Avganistan zasnovano na konfuziji


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts kaže da je uveren da će neki od saveznika iz NATO-a uskoro da obezbede dodatne trupe za Avganistan, što i on sam traži. Gejts je takođe rekao da će iskoristiti sadašnji boravak u Evropi da pokuša da ubedi obične Evropljane da podrže takve poteze svojih vlada. Sekretar za odbranu je razgovarao sa novinarima tokom avionskog leta za Minhen, posle sastanka ministara odbrane država NATO-a u Litvaniji. Sekretar za odbranu Gejts je rekao da je otišao sa sastanka u Vilnjusu s optimizmom da će se NATO približiti upućivanju dodatnih trupa u Avganistan koje traže zapovednici alijanse.

«Jedan broj saveznika razmatra šta bi još moglo da se uradi. Mislim da još niko nije ništa saopštio. Ne bih rekao da je bilo ko od njih dao neka obećanja. Jedino imam takav utisak posle razgovora.»

Sekretar za odbranu i drugi zvaničnici su nagovestili da bi Francuska uskoro mogla da objavi da povećava svoj kontingent u Avganistanu, što bi, kako je Gejts rekao, bio «veliki korak». Ipak, on je rekao da razume da su pojedine evropske vlade ograničene u pogledu onoga što mogu da urade zbog protivljenja naroda, dodavši da sam pokušava da im tokom svog boravka u Evropi pomogne da smanje to protivljenje.

«Deo mog govora na Konferenciji o bezbednosti u Minhenu u nedelju, biće upućen Evropljanima, a ne njihovim vladama, da bih pokušao da im objasnim zbog čega je i njihova bezbednost povezana sa uspehom u Avganistanu i kako uspeh u Avganistanu utiče na budućnost alijanse.»

Sekretar za odbranu je rekao da je uveren da se deo evropskog protivljenja upućivanju trupa u Avganistan zasniva na konfuziji.

«Brine me to što su za mnoge Evropljane misije u Iraku i Avganistanu zbunjujuće. Ono što bih hteo da pokušam i stavim u fokus jeste da objasnim zbog čega je Avganistan važan za Evropu. Mnogi od Evropljana, rekao bih, imaju problem sa našim nastupom u Iraku i onda prebacuju to na Avganistan i ne shvataju sasvim drugačiju vrstu opasnosti koja im preti.»

Robert Gejts je istakao da su napadi 11. septembra, 2001, bili smišljeni u Avganistanu, isto kao što su bili i neki napadi u Evropi. Američki zvaničnici kažu da bi Avganistan, ako se dozvoli da ponovo propadne kao država, mogao opet da postane utočište međunarodnih terorista. Na traženje američkog sekretara za odbranu, zvaničnici NATO-a završavaju petogodišnji strateški dokument koji će se razmotriti u aprilu, na samitu alijanse u Bukureštu. Gejts je rekao da bi u tom dokumentu trebalo da se navede šta NATO namerava da postigne u Avganistanu i način na koji će da se procenjuje postignuti napredak.

XS
SM
MD
LG