Linkovi

Evropljani zabrinuti zbog agresivnosti sekretara za odbranu Gejtsa


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts suočiće se sa svojim kolegama u NATO-u na sastanku u Litvaniji, samo nekoliko dana pošto su njegovi komentari i pisma izazvali ljutite odgovore nekih saveznika.

Sekretar Gejts bio je popularna ličnost u NATO savezu – zvaničnik Bušove administracije koji ia prijateljski nastup, koji nije isključiv i nije opterećen prošlim odlukama koje su bile nepopularne u Evropi, posebno onim u vezi sa invazijom Iraka. Medjutim, Gejts je u januaru izjavio za Los Andjeles Tajms da je zabrinut zato što NATO rasporedjuje vojne savetnike i borbene snage u Avganistanu koji, prema njegovim rečima, «nisu adekvatno obučeni i ne znaju kako da sprovode operacije protiv pobunjenika». Zatim su, prošle sedmice, nemački zvaničnici objavili informacije iz njegovog pisma u kojem se Nemačka poziva da pošalje više vojnika u Avganistan i da svoj postojeći kontingent premesti sa relativno mirnog severa, u ratnu zonu na jugu zemlje. Nemačka je odbacila tu ponudu.

«Vremena se pomalo menjaju. Trenutno, Evropljani su na neki način zabrinuti zato što je sekretar Gejts bio veoma agresivan u svom zahtevu za upućivanje više vojnika ili veću pomoć u Avganistanu».

To kaže Džulijen Smit, direktorka evropskog programa u Centru za streteške i medjunarodne studije u Vašingtonu.

«Tenzije rastu oko pitanja Avganistana. I moglo bi se očekivati u narednih nekoliko dana ili nedelja da ćemo videti neke varnice izmedju sekretara Gejtsa i ostalih zemalja u Evropi, ne samo Nemačke već verovatno i drugih koje su se opredelile da ne učine više u Avganistanu, kao što je zahtevano».

Te varnice pojaville su se u utorak, kada je sekretar za štampu Pentagona Džef Morel izneo neke oštre reči na račun pojedinih članica NATO-a, koje ne preduzimaju ono što Sjedinjene Države smatraju da bi bilo potrebno u Avganistanu.

«Mislim da medju mnogim zemljama koje daju svoje vojnike postoji bojazan da je realna opasnost da se alijansa pretvori u savez u dva nivoa – zemlje koje se bore i zemlje koje se ne bore».

Sekretar Gejts će održati govor na godišnjoj Evropskoj konferenciji o bezbednosti u nedelju, u Minhenu. Inače, on je pokušao da ublaži svoje komentare date Los Andjeles Tajmsu time što je pohvalio neke NATO saveznike. To je ponovio i na pretresu u Senatu u sredu. Medjutim, sekretar Gejts je nastavio da kritikuje neke članice saveza i izjavio je da će nastaviti svoju kampanju za povećanje snaga na sastanku u Viljnusu.

«Mislim da je to važno. Tu su saveznici koji rade svoj deo posla veoma dobro. Kanadjani, Britanci, Australijanci, Holandjani i Danci su zaista angažovani u borbama, ali su tu i ostali koji nisu».

Gejts je takodje rekao da Talibani doživljavaju, kako je rekao «stalne i učestale» poraze. Medjutim, analitičari kažu da to nije dovoljno. Oni upozoravaju, da su, kao i u Iraku, u Avganistanu potrebne ne samo pojačane snage koje bi uspostavile red kada su jednom pobunjenici eliminisani iz odredjene oblasti, već i dovoljno civila koji bi pomogli u vodjenju lokalne uprave, rekonstrukciji i ekonomskom razvoju radi uspostavljanja dugoročne stabilnosti. Džulijen Smit iz Centra za strateške i medjunarodne studije upozorava da bi, ukoliko evropski saveznici ne odgovore na adekvatan način, posledice mogle da budu ozbiljne.

«Ukoliko niko ne učini ništa više i mi ne vidimo nikakve dodatne obaveze na strani vojske ili civila, mislim da bi misija mogla da propadne i mislim da bi to imalo ogromne posledice, ne samo za narod Avganistana, već i za Evropu i Sjedinjene Države».

Prošle nedelje, dve nezavisne analize objavljene u Americi kritikovale su napore saveznika u Avganistanu. U jednoj, koju je napisao bivši komandant NATO-a, penzionisani general Džejms Džons, navodi se da NATO «ne pobedjuje u Avganistanu» i da je u «strateškom ćorsokaku». Bez obzira na lična i politička pitanja koja bi mogla da se pojave u Viljnusu i na samitu NATO-a u Bukureštu u aprilu, izazov će biti da se ta situacija izmeni.

XS
SM
MD
LG