Linkovi

Vuk Drašković: Rusija čini sve da zaštiti teritorjalnu celovitost Srbije


Bivši ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore, Vuk Drašković, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem rekao je da će politička kriza u Srbiji dobiti svoj epilog na parlamentarnim izborima.

Drašković: Kriza vlade nije moguća, ona je postojeća, a samim tim i politička situacija je jako napeta, i verujem da je toliko napeta da mora da dovede do pucanja i novih parlamentarnih izbora.

Glas Amerike: Kako procenjujete dalji razvoji dogadjaja na Kosovu?

Drašković: Samim činom proglašenja kosovske nezavisnosti ne verujemda će sve biti završeno, već će početi jedno novo poglavlje. Reagovaće Savet bezbednosti, to je sasvim sigurno. Da li može Savet bezbednosti da to poništi? Može, ali neće hteti, jer i drugi veliki koji podstiču Albance na jednostranu nezavisnost sede u tom istom Savetu bezbednosti. Ono što je izvesno je da Srbija i Srbi nikada neće priznati to nasilje nad sobom i nad svojom državom.

Glas Amerike: Šta mislite o odnosima Srbije sa SAD i Rusijom u svetlu kosovske situacije?

Drašković: Mi ne možemo da zaboravimo da Rusija čini sve da zaštiti teritorijalni integritet Srbije i da to čini, ne zbog nekih bratskih slovenskih nagona, nego jednostavno zbog zaštite poretka medjunarodnog prava. Mislim da je to veliki šamar zapadnom demokratskom svetu. Mislim da Srbija mora da nastavi najbolje odnose sa Amerikom, i svim zapadnim zemljama, uz odredjene odluke koje će pomoći budućim američkim predsednicima i zapadnoevropskim liderima da se ograde od nasilja ako mu pribegnu nad Srbijom sada. Kad ste vi pomenuli Ameriku, mada ovo sve važi i za druge, ali govorimo o Americi, nije dovoljno reči da se krši povelja UN - mislim da Amerika krši svoju savest. Savest je, ako ništa drugo, politička i moralna, nalagala i Vašingtonu i Briselu, i nije još kasno da to učine da kad već Srbi i Albanci, Beograd i Priština, nisu mogli da nadju kompromis, a na kompromis su toliko zakleti i Vašington i Brisel, onda bi te države trebalo da pokrenu inicijativu da Savet bezbednosti nametne rešenje koje bi bilo kompromis.

Glas Amerike: Evropska unija je povukla ponudu o potpisivanju sporazuma o političkoj saradnji. Kako bi to moglo da se odrazi na dalje odnose Srbije sa Evropskom unijom?

Drašković: Svi drugi su dobili sporazum o pridruživanju, a mi politički sporazum. Naravno, dobro bi bilo potpisati taj sporazum, ali dobro bi bilo i da Evropska unija poštuje onu svoju preambulu gde se poziva na rezoluciju 1244, drugim rečima, Srbija nema ništa protiv slanja misije EU na Kosovo. Ali, Srbija, zamislite, usudjuje se da traži da Savet bezbednosti odobri tu misiju, i ako je odobri, mi ćemo prosto reći dobrodošli, a ako je ne odbori onda ne možemo uputiti takvu doborodošlicu. Stvari su veoma jasne.

XS
SM
MD
LG