Linkovi

Rajs: Narod se okreće protiv moralno posrnulih talibanskih pobunjenika


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs kazala je danas u Avganistanu da se narod te države okreće protiv brutalnih i moralno posrnulih talibanskih pobunjenika.

Državni sekretar Kondoliza Rajs i britanski sekretar za inostrane poslove Dejvid Miliband posetili su nemirnu avganistansku pokrajinu Kandahar, bivše uporište Talibana. Sastali su se sa vojnicima i komandantima snaga NATO-a na prvoj liniji fronta u borbi protiv pobinjenika. Potom su otputovali u Kabul, na razgovore sa predsednikom Hamidom Karzijem. Sjedinjene Države i Britanija traže od drugih članica NATO-a da preuzmu na sebe veći deo tereta u južnom Avganistanu i pošalju dodatne trupe u područje u kome je pobuna najjača. Američki sekretar za odbranu Robert Gejts rekao je da je razočaran što neke članice NATO-a nisu poslale borbene trupe u Avganistan, ali je ne veruje da postoji rizik od neuspeha.

Državni sekretar Kondoliza Rajs nada da će zemlje članice NATO-a poslati veći broj vojnika u Avganistan i ističe da koalicione snage imaju priliku da poraze Talibane.

“NATO i koalicione snage suočile su se sa izazovima talibanske pobune, koja se okrenula taktici uperenoj, na žalost, prema najranjivijim i najnevinijim ljudima. To mi govori da pobunjenici nisu samo opasni i brutalni, već su i moralno posrnuli. Žitelji Avganistana se okreću protiv te vrste varvarstva.”

Kondoliza Rajs je dodala kako veruje da strategija kontra-ofanzive u Avganistanu ima pozitivan uticaj, ali je istakla da posao nije završen. Predsednik Karzai je, istoivremeno, hvalio zemlje NATO-a koje su poslale svoje trupe u Avganistanu.

«Bilo bi nam drago ako bi te države mogle da pošalju još vojnika, ali ću odluku o nivou trupa i sličnim pitanjima prepustiti vojnim funkcionerima NATO-a.»

Karzai i njegovi sagovornici iz SAD i Britanije podržali su ideju o specijalnom izaslaniku za Avganistan, čiji bi zadatak bio koordinacija rada zemalja koje pomažu obnoviu i izgradnju zemlje. Britanski sekretar za inostrane poslove Dejvid Miliband kaže da taj izaslanik mora da bude postavljen uskoro.

«Takodje želimo da što je pre moguće bude postavljen markantan, efikasan medjunarodni koordinator, koji će uživati poverenje Ujedinjenih nacija i avganistanske vlade. To je suština ideje da medjunarodna zajednica dio svoje odgovornosti ispuniti na najefikasniji način.»

Više od šest godina pošto je Amerikancima predvodjena koalicija uz podršku Avganistanaca srušila talibanski režim, ustanak islamističkih pobunjenika doveo je do velikog porasta nasilja. Više od šest hiljada ljudi, uglavnom pobunjenika, poginulo je tokom prošle godine u sukobima širom Avganistana.

XS
SM
MD
LG