Linkovi

SAD: Grupe 527 ne rade samo tokom predsedničke kampanje


Neki od televizijskih spotova, za i protiv političkih kandidata nisu napravljeni u samim izbornim štabovima. Njih prave grupe sa strane koje neki optužuju da rade za kandidate.

«Ja sam Džon Keri i javljam se na dužnost».

Senator iz Masačusetsa Džon Keri bio je demokratski predsedniki kandidat 2004, protiv predsednika Džordža Buša mladjeg. Ali samo nekoliko meseci pred novembarske izbore, veliki broj negativnih reklama u kojima je kritikovana služba Džona Kerija tokom Vijetnamskog rata, i njegovo kasnije protivljenje ratu, pojavio se na televizijama.

Ove negativne reklame nisu stigle iz izbornog štaba predsednika Buša. Njih je napravila jedna nezavisna politička interesna grupa nazvana «Svift Bout Veterani za istinu». I, politički posmatrači kažu da su te negativne reklame imale uticaj na to što je Džon Keri izgubio od predsednika Buša.

«Svift bout veterani za istinu» i slične političke interesne grupe često se nazivaju «527» zato što potpadaju pod tu tačku američkog poreskog zakona. A, upotreba 527 u kampanjama bliska je svim stranama. 2004. , grupa pod nazivom «Muv on» pokrenula je napad negativnim reklamama protiv predsednika Buša i njegove politike.

U kritikama, 527 grupe daju kandidatima i njihovim izbornim štabovima mogućnost da se uključe u blaćenje ili nečasne napade bez da budu direktno odgovorni. Piter Fen je savetnik za političku komunikaciju za Demokratsku partiju.

«Većina tih takozvanih nezavisnih grupa uopšte nije nezavisna. One možda ne rade prema direktnim naredbama kandidata ili partije ali veoma dobro znaju šta je u pitanju. One su delovi i delići kampanje».

Medjutim, drugi politički analitičari se ne slažu. Brajan Darling je iz Heritidž fondacije, konzervativne istraživačke grupe u Vašingtonu.

«One su potpuno nekontrolisane od strane izbornih štabova i postoji zabrinutost da te nezavisne grupe mogu da puste negativne reklame koje niko ne može da kontroliše i da tako predju granicu poruka svakog kandidata».

Grupe 527 ne rade samo tokom predsedničke kampanje. One takodje rade i tokom izbora za državne institucije. Konzervativna grupa koja se protivi porezu pod imenom «Klub za rast» istupila je 2006. u kampanji za američki Kongres u ime države Ohajo.

Neki politički analitičari kažu da zbog prilično velikog uticaja grupa 527, možemo očekivati slične nezavisne napade negativnim reklamama, sa obe strane, u trci za Belu Kuću 2008.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG