Linkovi

Francuska upozorava da bi mogla da interveniše u Čadu


Francuska je upozorila pobunjenike u Čadu da će intervenisati ukoliko budu nastavili da prijete upadom u prijestonicu. Francuski predsjednik Nikolas Sarkozi kazao je da će njegova država “ispuniti svoju obavezu” i odgovoriti na nastavak pobunjeničke agresije u svojoj bivšoj koloniji.

Savjet bezbjednosti UN pozvao je sinoć sve članice da pruže podršku vladi Čada. Ovdje u Vašingtonu, portparol Bijele kuće Dejna Perino kazala je da su SAD zabrinute zbog krize u Čadu ističući da međunarodna zajednica u toj afričkoj državi ima mnogo nedovršenog posla.

Pobunjenici u Čadu su u međuvremenu optužili francusku vojsku za smrt civila u sukobima kod glavnog aerodorma, ali je portparol francuske vosjke to negirao. Oko 1.500 francuskih vojnika raspoređeno je u Čadu.

Broj žrtava u Keniji porastao na hiljadu

Ogranak Crvenog krsta u Keniji saopštio je da je broj žrtava postizbornog nasilja porastao na hiljadu. Podaci su saopšteni dok vlada i opozicioni pregovarači pokušavaju da prevaziđu razlike koje su dovele do sukoba.

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan, koji posreduje u pregovorima u Nairobiju, rekao je da svako dogovoreno rešenje treba da uključi i dogovor o izbornoj i ustavnoj reformi.

XS
SM
MD
LG