Linkovi

Više od 20 saveznih država bira stranačke favorite za predsedničku nominaciju


Američki predsednički pretendenti nastavljaju kampanju brojnim nastupima u mnogim od preko 20 saveznih država u kojima će sutra biti održani primarni izbori i stranački skupovi obe stranke.

Prema ispitivanjima javnog mnjenja, demokratski pretendenti – senatori Hilari Klinton i Barak Obama vode izjednačenu trku u mnogim državama, mada je značajan broj demokratskih glasača još uvek neopredeljen.

Najnovije ankete pokazuju da je popularnost Baraka Obame porasla u odnosu na popularnost Hilari Klinton, ali da ona još ima malu prednost u većini država.

Oba kandidata ulažu maksimalne napore da privuku glasove - bilo na mitinzima, bilo putem TV reklama na lokalnim stanicama. Na skupu u Delaveru, Barak Obama je istakao svoju nameru da sprovede duboke promene.

”Mogu da ponudim čist i jasan prekid sa politikom Džordža Buša i neći morati da, kao drugi, objašnjavam zašto sam drugačije glasao u prošlosti.“

Na skupu u Misuriju, Hilari Klinton je pozvala birače da uzmu u obzir njeno iskustvo.

”Moj protivnik nije morao da prolazi kroz takvo vatreno krštenje. Ali nemojmo se zavaravati. Ovo je otvoreno prvenstvo i mi moramo da imenujemo nekoga sa iskustvom, i čvrstinom, i znanjem, ko će biti u stanju da vrati svaku loptu.“

Na izborima u utorak raspodeliće se više od 1600 delegata, od ukupno 2025, koliko je potrebno da se osvoji nominacija Demokratske stranke. Demokrate dele delegate proporcionalno rezultatu, kod republikanaca pobednik u određenoj državi dobija sve.

Na republikanskoj strani, danas će se glasati u 21 državi. Senator Džon MekKejn nada se da će nastaviti uspeh nakon pobeda na prethodnim primarnim izborima, u Južnoj Karolini i Floridi. Na skupu, u Masačusetsu, on je pokušao da privuče i opredeljene i neopredeljene birače.

”Kao predsednik Sjedinjehih Država očuvaću svoje ponosne, konzervativne rezultate, ali ću pružiti ruku demokratama i raditi zajedno sa njima za dobro ove zemlje. To je ono što vi tražite od nas - da radimo dobro za ovu zemlju.“

MekKejn je nastojao da održi rastojanje od svog glavnog protivnika, bivšeg guvernera Masačusetsa, Mita Romnija, koji ističe da MekKejn nije dovoljno konzervativan da bi bio kandidat Republikanske stranke.

”Jedna stara izreka glasi: ako se protiv demokrate takmiči republikanac koji se ponaša kao demokrata, onda demokrata uvek pobeđuje.“

U medjuvremenu, jedan od politički uticajnih bračnih prarova u Americi podelio se u pogledu podrške predsedničkim pretendentima. Republikanski guverner Kalifornije Arnold Švarceneger podržao je senatora Džona Mekejna, dok je njegova supruga Marija Šrajver, demokrata i nećaka pokojnog predsednika Džona Kenedija, juče podržala senatora Baraka Obamu.

XS
SM
MD
LG