Linkovi

Kandidati privode kraju kampanju uoči preliminarnih izbora na Super utorak


Kandidati za predsedničku nominaciju Republikanske i Demokratske stranke privode kraju kampanju uoči ključnih preliminarnih izbora na takozvani Super utorak, kada će se glasati u 22 države.

Najnovija nacionalna ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da senator Džon Mekejn izbija na čelo trke za republikasku nominaciju. U isto vreme, senatori Barak Obama i Hilari Klinton vode gotovo izjednačenu trku na demokratskoj strani. Sve troje se nadaju uspehu u utorak, kada na biračka mesta izlaze birači u gotovo polovini američkih država. Kandidati su danas pokušali da stignu do birača u što više država, pojavljujući se i dajući intervjue na programima nacionalnih televizijskih mreža. Na nedeljnom programu televizije «Foks», senator Mekejn je rekao da je zadovoljan svojim sadašnjim položajem u anketama i podrškom koju je dobio od istaknutih pripadnika stranke. Ipak, on je priznao da će morati da uloži još mnogo truda da pridobije okorele konzervativce u Republikanskoj stranci.

«Ključ je ujedinjenje partije. Imamo podršku ljudi kao što su Džek Kemp, Fil Grem i Stiv Forbs. Dobijamo veliku podršku u celoj stranci, ali ima još mnogo posla.»

Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni zaostaje za Mekejnom u anketama, ali računa da će u utorak dobiti podršku konzervativaca. Kao gost programa «Kasno izdanje», televizije CNN, Romni je rekao da je u pogledu mnogih ključnih pitanja Mekejn previše liberalan da bi mogao da bude kandidat Republikanske stranke.

«On ne pripada glavnom toku Republikanske stranke i u nekom smislu ovo je bitka za srce i dušu naše partije i, naravno, naše nacije.»

Dva preostala kandidata za demokratsku nominaciju već govore o pobedi nad Mekejnom u kampanji za opšte izbore. Kao gost programa «Suočenje s nacijom», televizijske mreže CBS, Barak Obama je rekao da će dobiti i nominaciju i predsednički položaj tako što će dovesti nove birače, koji su razočarani političkim procesom.

«Rekao bih da ako možemo da nastavimo da dovodimo ljude koji ne glasaju – mlađe glasače, nezavisne, pa čak i pojedine razočarane republikance, rekao bih da ćemo biti u vrlo dobroj situaciji.»

Obama je rekao da će Hilari Klinton da oživi republikance. Ali ona tvrdi da ima političko iskustvo neophodno da izdrži tešku nacionalnu kampanju.

«Neprekidno prolazim kroz ovakve republikanske napade i verujem da sam pokazala da na razočaranje republikanaca, mogu ne samo da preživim, nego i da pobedim.»

Kao gošća programa «Ove nedelje» televizijske mreže ABC, Hilari Klinton je naglasila da su opšti izbori mnogo teži od preliminarnih i da je ona najbolja osoba da povede partiju protiv republikanaca.

XS
SM
MD
LG