Linkovi

Poznata firma Gibson pustila u prodaju samoštimujuću gitaru


Predstavnici u svetu poznate kompanije Gibson prikazali su u jednoj prodavnici u okolini Vašingtona svoju najnoviju gitaru koja se sama štimuje. Istovremeno, trgovci beleže povećano interesovanje za video-igricu Guitar Hero.

Šačica entuzijasta okupila se u prodavnici Guitar Center gde je muzičar Šejn Hajns prikazivao mogućnosti robotske gitare. Gitara liči na uspešni model Les Pol, ali je znatno lakša. U njeoj unutrašnjosti nalazi se procesor koji kontroliše naštimovanost gitare. Hajns kaže da to daje ogromnu prednost na nastupima.

”Velika stvar je alternativni štim. Na primer, imate pesmu u g-duru, a vi ste u e-dur štimu. Odaberete poželjni štim i malo porazgovarate sa publikom, kao ja sa vama. Za to vreme, štim gitare se promeni i ja sam spreman da odsviram pesmu onako kako treba,“ kaže on.

Hajns kaže da ručno preštimavanje može da traje četiri do pet minuta, i da je to vrlo nezgodno raditi tokom nastupa. Moguće je imati i pomoćnike koji vam štimuju gitare iza scene, ali to treba platiti.

Magazin Forbs kaže da ova gitara možda predstavlja pokušaj odvlačenja pažnje kupaca od nekih muzičkih video igrica, kao što je igrica Guitar Hero. U njoj, svako može da bude rok zvezda čak ako nema trunke sluha. Ali firma Gibson sada omogućava početnicima da se lakše snađu u štimovima. Hajns kaže da je za samo pola sata naučio kako da kontroliše ovu gitaru.

”Mogao sam da je priključim i da je podesim da zvuči zaista dobro. Lepo je što se sama štimuje, ali ako nema pravi zvuk onda, koga je briga,“ kaže Hajns.

Uprkos gledištima da se robotska gitara i gitarske igrice nadmeću za iste kupce, dve kompanije nameravaju da sarađuju. Softverska kompanija Aktivižn uvrstiće Gibsonove gitare u svoje igrice, dok će Gibson praviti gitare bez žica za igranje video igrica.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG