Linkovi

Predsednik Buš: Osnove ekonomije jake, mada postoje ozbiljni znaci njenog slabljenja


Predsednik SAD Džordž Buš poručuje senatorima da što pre moraju da odobre ekonomski podsticajni plan u vrednosti od 146 milijardi dolara, koji je već izglasan od strane Predstavničkog doma. Tokom proteklog meseca, u Americi je došlo do zatvaranja više radnih mesta nego u poslednje 4 godine.

Predsednik Buš smatra da je zabrinjavajuće što je posle 52 meseca uzastopnog rasta broja novih radnih mesta, u januaru došlo do gubitka čak17 hiljada. Američki Sekretarijat za zapošljavanje objavio je da je do najvećih gubitaka poslova došlo u fabrikama, građevinarstvu i u isplatama u državnoj službi, koja je doživela mali porast usled zarade u industriji pružanja usluga.

Predsednik je u obraćanju svojim pristalicama u Kanzas Sitiju rekao da su osnove američke ekonomije jake, mada postoje ozbiljni znaci o njenom slabljenju. Više cene goriva i pad cena na tržištu nekretninama su negativno uticali na ekonomiju. Porast u poslednjem kvartalu 2007. godine je bio 0.6 odsto.

Predsednik Buš je takođe istakao da su ekonomiji potrebni jasni ciljevi u smislu smanjenja poreskih stopa, kojim bi se potrošači i privrednici stimulisali da više troše i time podstaknu ekonomski rast.

Zajednički podsticajni ekonomski paket Bele kuće je već izglasan u Predstavničkom domu. Međutim obe vladajuće stranke u Senatu pokušavaju da proguraju amandmane, što usporava sprovođenje plana.

Predsednik Buš smatra da snaga tog paketa leži u tome što će momentalno ubrzati ekonomiju, te zbog toga zahteva hitnu akciju zakonodavaca.

«Vrlo je bitno da Senat dovrši svoj posao u što kraćem roku, jer što pre stavimo novac u ruke potrošača, veće su šanse da će se ekonomija oporaviti i izaći iz ovog perioda neizvesnosti. Temelji su jaki. Mi smo sada u teškom periodu, što pokazuju i cifre o nezaposlenosti koje su danas objavljene. Ja sam uveren da možemo izaći iz krize, a jedan način za to je da Kongres i administracija uz zajedničke napore zaključe započeti posao.»

146 milijardi dolara vredan plan Predstavničkog doma, predviđa da većina poreskih obveznika dobije povraćaj u iznosu od 600 dolara, plus 300 dolara za svako dete. Senat zahteva dodatnih 500 dolara za duplo više građana, uključujući i onesposobljene ratne povratnike i starije Amerikance koji nisu uključeni u odobreni plan.

Neke demokrate u Senatu takođe žele i produženje isplata nezaposlenima, pomoć u hrani i grejanju. Predsednik Buš je zapretio da će staviti veto na podsticajni plan u vrednosti od 156 milijardi dolara, koji predlaže Senat, dok potpredsednik Dik Čejni ističe da bilo kakve promene u programu mogu da ugroze čitav zakon.

Očekuje se da će Senat tokom iduće nedelje započeti sa nizom sednica na kojima će raspravljati o ekonomskom podsticajnom planu.

XS
SM
MD
LG