Linkovi

Obama se nada da će podrška Kenedija biti korisna za kampanju


Senator iz Ilinoisa Barak Obama nada se da će njegove šanse da osvoji demokratsku predsedničku nominaciju biti veće nakon što je njegovu kandidaturu podržao senator iz Masačusetsa Ted Kenedi.

Politički analitičari imaju podeljena mišljenja o tome koliko su političke podrške u stvari uticajne. Obamine pristalice su ipak ushićene nakon što je Ted Kenedi podržao njihovog kandidata, ističući da će senator iz Ilinoisa, ukoliko bude izabran, od prvog dana biti spreman za funkciju predsednika.

“On je lider koji zna šta se događa u svetu i pri tom nije ciničan.”

Kenedi je poštovan u Demokratskoj stranci i predstavlja poslednju vezu sa dobom kada je njegov brat Džon Kenedi, kao predsednik, inspirisao generacije demokrata svojom porukom o promenama i posvećenosti vladinoj službi. Poštujući Kenedijevu zaostavštinu, Barak Obama obećao je da će se zalagati za iste ideale.

“Znam šta vaša podrška znači. I znam da porodica Kenedi ima posebno mesto u srcu američkog naroda.”

Pojedini veterani u Demokratskoj stranci smatraju da bi podrška senatora Kenedija mogla da pomogne Obami na preliminarnim glasanjima u 22. države, 5. februara, u borbi sa senatorkom Hilari Klinton za više od polovine demokratskih delegata. Džefri Gerin je dugogodišnji analitičar izbora u Demokratskoj stranci.

“Ukoliko Ted Kenedi bude u mogućnosti da demokratskim glasačima prenese da Barak Obama u sebi ima nešto posebno, što su imali Džon i Robert Kenedi, onda će to biti snažan signal za demokrate.”

Kenedijeva podrška usledila je nekoliko dana nakon Obamine pobede na primarnim izborima u južnoj Karolini, gde je za njega glasao veliki broj crnačkih birača, koji predstavljaju jedno od najlojalnijih biračkih tela Demokratske stranke. Pojedini afro-američki lideri kritikovali su bivšeg predsednika Bila Klintona zbog uloge u kampanji njegove supruge Hilari, posebno zbog toga što je doveo u pitanje iskustvo i prošlost Baraka Obame. Politički analitičar Majkl Baron smatra da bi to moglo da naškodi demokratama na izborima za predsednika u novembru.

“Ukoliko Hilari Klinton osvoji demokratsku predsedničku nominaciju, ne poštujući pri tom važno demokratsko glasačko telo, to bi moglo da bude nepovoljno za demokratsku stranku u novembru.”

Bil Klinton, koji je popularan među demokratama, i dalje je aktivan u Hilarinoj izbornoj kampanji, kao što je to bio slučaj u Nju Džersiju, gde se glasa 5. februara.

“Ovo su teška i složena vremena, ali mi možemo da obnovimo Ameriku. Uradili smo to i ranije i Hilari će nas predvoditi u tome i u obnovi srednje klase.“

Takozvani super utorak, kada se primarni izbori održavaju u 22 države, biće glavni test i za republikanske predsedničke kandidate.

XS
SM
MD
LG