Linkovi

Amnesti: Poziv Evropskoj uniji da zločini na Kosovu ne ostanu nekažnjeni


Organizacija Amnesti internešenel zatražila je reformu kosovskog pravosudnog sistema, da bi se osiguralo da ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i međunacionalni zločini, ne ostanu nekažnjeni. "Stotine zločina su ostale nerešene sedam godina pošto su Ujedinjene nacije započele izgradnju kosovskog pravosudnog sistema", ocenila je u saopštenju ta organizacija za zaštitu ljudskih prava. "Stotine predmeta su zatvorene zbog tga što dokazi nisu blagovremeno i efikasno prikupljeni", a rodjaci otetih lica izvestili su da su ih često, bez rezultata, saslušavali medjunarodni policajci i istražitelji neupućeni u predmete, ocenio je istražitelj ove organizacije na Kosovu Sian Džons. Medjunarodni izveštaj organizacije Amnesti internešenal, pod naslovom "Kosovo: izazov da se popravi neuspela pravosudna misija Ujedinjenih nacija", analizira delovanje pravosudja na Kosovu u svetlu medjunarodnih zakonskih i pravosudnih standarda koji se odnose na fer sudjenje i pravo žrtve na pravdu i potpuno obeštećenje.

Pokušaj misije Ujedinjenih nacija na Kosovu da pokrene postupke za ratne zločine i da pravosudni sistem prilagodi medjunarodnim standardima poštovanja ljudskih prava je
propao, ocenila je organizacija Amnesti internešenel. Nemačka sekcija ove organizacije je povodom planiranog preuzimanja dužnosti UNMIK-a od strane civilne misije Evropske unije pozvala EU da ne dopusti d ratni zločini i zločini protiv čovečnosti počinjeni posle 1998. ostanu nekažnjeni.

Stručnjak Amnestija za Kosovo Jan Digel saopštio je danas u Berlinu da UNMIK na stotine zločina kao što su ubistva, silovanja, otmice i proterivanja nije dovoljno ili uopšte nije ispitao.

"Na nepostojanje kazni na Kosovu mora konačno da se stavi tačka. To podriva poverenje stanovništva u institucije pravne države", ocenio je Digel.

Medjutim, Amnesti internešenel strahuje da se situacija neće mnogo promeniti ni u budućnosti, odnosno da će se "misija EU koncentrisati pre svega na suzbijanje organizovanog kriminala, trgovine ljudima i korupcije".

"Ali o pravnoj državi na Kosovu možemo da govorimo tek kada svi počinioci ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti budu kažnjeni", saoštio je stručnjak nemačkog Amnestija za Kosovo.

Ova organizacija, koja je napravila izveštaj o rasvetljavanju zločina na Kosovu proteklih godina, smatra da bi kosovsko pravosudje moralo posebno brižljivo da se priprema za ovakve procese. EU se preporučuje da "uči iz grešaka UNMIK-a" i da pravosudne stručnjake koje će upućivati na Kosovo "brižljivije bira i pruža im bolju podršku nego što je to činio UNMIK".

XS
SM
MD
LG