Linkovi

Kenijske vlasti saopštile da preduzeti oštrije mere kako bi suzbile nasilje


Kenijske vlasti saopštile su da će preduzeti oštrije mere kako bi suzbile nasilje u toj zemlji, u kome je poginulo više od 800 osoba. Ministar za unutrašnju bezbednost Džordž Saitoti kazao je da vlasti neće dozvoliti da, kako je naveo, huligani i kriminalci uništavaju sve. Takođe je najavio da će policija osigurati da svi putevi i železničke pruge budu otvoreni.

U međuvremenu, pomoćnik državnog sekretara Džendaji Frejzer saopštila je tokom posete Etiopiji da je u provinciji Rift Valley u Keniji u toku etničko čišćenje, ističući da se još ne može govoriti o genocidu. Nasilje u tom području, kako je kazala američki diplomata, usmereno je ka isterivanju određenih ljudi iz regiona. Frejzerova je takođe najavila da će zbog postizbornih sukoba u Keniji, u kojima je poginulo više od 800 osoba, Sjedinjene Države ponovo razmotriti pomoć toj zemlji.

Političke frakcije, kenijski predsjednik Mvai Kibaki i lider opozicije Raila Odinga juče su počeli zvanične pregovore o okončanju krize, u kojima posreduje bivši generalni sekretar UN-a Kofi Anan.

Bivši zvaničnik UN-a kazao je uoči početka razgovora da je uvjeren da će hitna politička pitanja biti riješena za četiri nedelje, a ostala, sveobuhvatnija za godinu. Odinga je istakao da je neophodno prvo razmotriti, kako je naveo, pogrešne rezultate izbora. Ne pominjući glasanje, kenijski predsednik je kazao da je spreman da reši pitanja koja su izazvala nasilje.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs i evropski lideri pozvali su juče kenijske lidere da rade sa Kofijem Ananom kako bi se okončalo nasilje u zemlji. Jučerašnji pregovori u Najrobiju počeli su samo nekoliko sati nakon što je u svom domu u glavnom gradu ubijen opozicioni poslanik Mugabe Vere. Njegova smrt izazvala je međuplemenske sukobe u kojima su poginule najmanje četiri osobe.

XS
SM
MD
LG