Linkovi

Počeli pregovori zaraćenih frakcija u Keniji


Zaraćene političke frakcije u Keniji počele su danas u Najrobiju formalne pregovore o okončanju političke krize i postizbornog nasilja koje već mjesec dana bijesni u zemlji.

Posrednik u pregovorima, bivši generalni sekretar UN, Kofi Anan, kazao je uoči početka razgovora, da je uvjeren da bi hitna politička pitanja mogla biti riješena u naredne četiri nedjelje, a ostala, sveobuhvatnija pitanja za godinu. Svečanom početku pregovora prisustvovali su i kenijski predsjednik Mvai Kibaki i lider opozicije Raila Odinga, koji je istakao da pregovaračke strane moraju prvo razmotriti, kako je naveo, pogrešne rezultate predsjedničkih izbora.

Ne pominjući glasanje, Kibaki je kazao da je spreman da riješi pitanja koja su izazvala nasilje u zemlji. Razgovori su počeli samo nekoliko sati nakon što je opozicioni poslanik Mugabe Vere ubijen u svom domu u Najrobiju. Vereovo ubistvo, za koje Odinga smatra da je planirano, izazvalo je međuplemenske sukobe u siromašnom predgrađu Kiberi, u kojima su poginule četiri osobe. U međuvremenu, u Naivaši, tri vladina helikoptera otvorila su vatru na masu, koja je palila kuce i pljačkala prodavnice.

XS
SM
MD
LG