Linkovi

Krivične prijave protiv 38 Bošnjaka iz Pljevalja


Nevladina organizacija Spona iz Republike Srpske je najavila da će crnogorskom tužilaštvu dostaviti krivične prijave protiv 38 Bošnjaka iz Pljevalja, zbog sumnje da su počinili zločin nad srpskim civilima i istočnoj Hercegovini.

Zbog navodnih zločina nad civilnim stanovništvom 27. februara 1993. godine u Čajniču, tamošnji Centar bezbjednosti izdao je potjernicu za tim osobama, koja je nekoliko dana kasnije dostavljena i pljevaljskom CB, ali do danas ništa nije urađeno, navode iz NVO Spona.

U periodu od 1992. do 1993. godine, 25 civila srpske nacionalnosti brutalno su ubili muslimanski ekstremisti, objavio je danas list Dan.

"Za ratne zločine nad srpskim civilima u opštini Foča koje su početkom rata počinili Bošnjaci dolazeći iz sela na teritoriji Crne Gore, do sada niko nije sudski odgovarao, iako postoje dokazi o tome ko je stradao, ko su bili izvršioci i odakle su došli u Bosnu i Hercegovinu", rekao je predsjednik Spone Branislav Dukić.

On je naveo da njihov poseban tim radi na dokumentovanju dokaza protiv crnogorskih Bošnjaka koji se terete za zločin.

Spona je podnijela specijalnom tužilaštvu u Beogradu krivične prijave zbog ratnog zločina protiv 52 srebrenička Bošnjaka, a najavljeno je da će prijave, sa istom kvalifikacijom, biti proslijeđene i tužilaštvu Crne Gore, protiv 38 Bošnjaka.

U toj organizaciji smatraju da će, nakon pokretanja krivičnih prijava pred specijalnim tužilaštvom za ratne zločine u Beogradu, uslijediti i raspisivanje Interpolovih potjernica.

XS
SM
MD
LG