Linkovi

Pilule na bazi crnog vina protiv dijabetesa i starosti


Može li pilula čije je osnovno svojstvo tretman dijabetesa tipa 2, postati prvi službeni eliksir mladosti. Riječ je o pilulalam koje su bazirane na, izmeđun ostalog, crnom vinu.

Nije da se mogu uporediti sa čašom merloa, ali ove pilule aktiviraju iste gene koje stimuliše ona pozitivna komponenta iz crnog vina. Pilula čija je namjena tretman dijabetesa, kažu istraživači, pomoćiće da se ublaži starenje.

"To više nije naučna fantastika. Mi stvarno govorimo o lijekovima koji djeluju na gene koji kontrolišu starenje", kaže doktor Kristof Vestfal.

Prethodni testovi na životinjama pokazali su da geni aktivirani specijalnim malokaloričnim dijetama produžavaju život jer poboljšavaju metabolizam. Istraživači u kompaniji Sirtris Pharmaceuticals, sada posmatraju molekule koji bi mogli da imaju ulogu tog aktivatora.

Prvi kandidat me]u medikamentima je oja;ana veryija komponente iy crnog vina, REZVERATROL-a. Dokazano je da može da kontroliše dijabetes kod životinja, a sada se ispituje i dejstvo na ljude. U magazinu "Priroda" naučnici iz kompanije Sirtris Pharmaceuticals objavili su da su na testovima kod životinja pronašli molekule koji su hiljadu puta potentniji, kad je riječ o aktivaciji gena.

Sve to će jednog dana biti u našoj piluli, kažer Vestfal, šef kompanije Sirtris Pharmaceuticals.

On dodaje da je njegov tim fokusiran na dijabetees radi odobrenja lijeka, pošto Federalna agencija starenje ne tretira kao bolest.

"Naša firma prvenstveno želi da lijek bude odobren od Federalne agencije”, ističe Vestfal.

Imajući u vidu da bi lijek mogao da se pokaže uspješnim i pri liječenju drugih bolesti koje dolaze s godinama, poput Alchajmerove - u Vestfalovoj kompaniji su svjesni mogućnosti – posebno ako znamo da je njihov lijek već dobiop zeleno svjetlo podlije kliničkih testova na ljudima.

XS
SM
MD
LG