Linkovi

Značajna pobjeda Baraka Obame u Južnoj Karolini


Senator iz Ilinoja Barak Obama odnio je veliku pobjedu na stranačkim izborima u Južnoj Karolini, osvojivši više glasova nego njegovi najveći rivali zajedno. Jedinom Afro-američkom kandidatu u predsjedničkoj trci ova pobjeda je bila prijeko potrebna nakon poraza u Nevadi i Nju Hempširu.

Većina birača Demokratske stranke u Južnoj Karolini su Afro-amerikanci i uglavnom su podržali Obamu. On je u pobjedničkom govoru kazao da očekuje glasove svih - bez obzira na vjeru i etničku pripadnost. Ova pobjeda, nakon pobjede u Ajovi i dobrog rezultata u Nju hempširu i Nevadi, kazao je Obama, postavila je njegovu kampanju na put do predsjedničke nominacije.

"Nakon četiri nadmetanja u svakom uglu ove zemlje, imamo najviše glasova, najviše delegata i najširu koaliciju koju sam ikad vidio", poručio je Obama.

On je u Južnoj Karolini dobio i mnogo više glasova bijelaca nego što su to ankete predviđale. Ukupno - 55 odsto glasova, Hilari Klinton je bila druga sa 27 procenata, a bivši senator Džon Edvards, koji je rođen u Južnoj Karolini, svega 18 odsto.

Jedan broj Obaminih pristalica ipak strahuje da bi večerašnja pobjeda, koju su mu uglavnom donijeli Afro-amerikanci, mogla da umanji njegove šanse u drugim državama gdje većinu glasača čine bijelci i Amerikaci hispanskog porijekla, koji bi mogli u njemu da vide kandidata američkih cmnaca, suprotno imidžu koji je projektovao nakon trijumfa u Ajovi.

No, Obama odbacuje ideju da su ljudi u SAD podijeljeni u rigidne kategorije koje se ne mogu spojiti.

"Pretpostavke da bogate ne zanima sirotinja i da siromasi ne glasaju, da američki crnci ne podržavaju bijele kandidate i obratno, da crncii latinosine mogu da se udruže... Mi odavde poručujemo da to nije Amerika u koju mi vjerujemo", kazao je Obama.

Hilari Klinton je napustila Južnu Karolinu nakon što su inicijalni rezultati indicirali veliku pobjedu Obame, koju mu je potom čestitala iz Nešvila u Tenesiju, jednoj od 22 države u kojima se 5. februara, na takozvani "super utorak", održavaju ključni izbori.

Hilari Klinton ima iza sebe jaku organizaciju u nekim važnim državama poput Kalifornije i Njujorka, ali bi pobjeda u Južnoj Karolini mogla da bude povoljan vjetar u leđa Obaminim ambicijama.

Džon Edvards i pored lošeg rezultata ne odustaje. Analitičari procjenjuju da bi bivši senator mogao da sačeka stranačku konvenciju u avgustu, na kojoj bi njegovi delegati eventualno mogli da budu tas na vagi za odabir kandidata. Edvards to, međutim, negira i kaže da trka za stranačku nominaciju za njega još nije izgubljena.

XS
SM
MD
LG