Linkovi

Stranački izbori u Južnoj Karolini mogli bi da budu presudni za Obaminu kampanju


Glasači Demokratske stranke u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini danas glasaju na prvim stranačkim primarnim izborima na američkom jugu u tekućoj izbornoj godini.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da senator iz Ilinoisa Barak Obama ima prednost u odnosu na senatorku iz Njujorka i nekadašnju prvu damu SAD, Hilari Klinton.

Džon Edvards, koji je rođen u Južnojk Karolini, u kojoj je trijumfovao na stranačkim izborima 2004. nalazi se, prema ispitivanjima, daleko iza dvoje prvoplasiranih. Međutim, analitičari sumnjaju da bi on, kao neko ko potiče iz te savezne države, ipak mogao da dobije i više glasova, što bi - kako se vjeruje - moglo da umanji broj predviđenih glasova za Obamu.

Obama, Afroamerikanac, ima čvrsto vođstvo među tamnoputim glasačima, koji u toj državi čine oko polovine demokratskog glasačkog tela, ali zaostaje za oba rivala kada je reč o glasovima belaca.

Očekuje se rekordan odziv birača, a analitičari smatraju da je Obami neophodna pobeda večeras, kako bi se povratio posle dva uzastopna poraza – u Nju Hempširu i Nevadi.

XS
SM
MD
LG