Linkovi

Sergej Lavrov ponovo upozorio da bi nezavisnost Kosova bila presedan


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je ponovo upozorio da bi nezavisnost Kosova postala presedan koji bi podstakao separatističke pokrete širom sveta. Lavrov je na današnjoj konferenciji za novinare u Moskvi rekao da bi nezavisnost Kosova razbuktala separatistička osećanja u oko dve stotine regiona u svetu, među kojima su i proruski orijentisana područja u Gruziji i Moldaviji. Lavrov je odbacio ocene da Rusija istupa sa "tvrdom pozicijom o Kosovu upozoravajući da će biti stvoren presedan, a da u suštini samo to čeka, da bi počela da priznaje sve oko sebe".

Na pitanje šta će Rusija učiniti ukoliko Kosovo postane nezavisno, on je odgovorio da je to "pozicija poraza" i da sada sve treba učiniti da bi problem Kosova bio rešen u okvirima međunarodnog prava i principa OEBS-a o nenarušavanju granica, ukoliko se dve strane ne bi drugačije dogovorile. Šef ruske diplomatije je kritikovao Evropsku uniju zbog toga što "sve pokušava da ubedi" da rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ne isključuje nezavisnost i da je u njoj zapisano da se obezbeđivanje autonomije za Kosovo odnosi navodno samo za prelazni period. Po njegovim rečima, rezolucija je jasna i ne može se koristiti kao osnova za ostvarenje političke ideje, čiji "dugoročni cilj niko ne može da objasni". "Osećamo da u Evropskoj uniji ima zdravih umova i da se sve više razmišlja o tome šta će biti dalje i kako će se poneti susedne države u kojima takođe ima albanskog stanovništva", zaključio je Sergej Lavrov.

Kondoliza Rajs kaže da status Kosova mora da bude što pre rešen

Na marginama svetskog ekonomskog foruma u Davosu, američki državni sekretar Kondoliza Rajs i švajcarska ministarka inostranih poslova Mišel Kalmi Rej razgovarale su o Kosovu.

Kondoliza Rajs kaže da status Kosova mora da bude što pre rešen i to u skladu sa Ahtisarijevim planom, koji, kako je navela, omogućava da to bude urađeno na miran način. Verujemo da je budućnost Srbije u Evropi i to treba jasno staviti do znanja srpskom narodu -rekla je američka državi sekretar, dodajući međutim da je vreme da se krene napred, kako bi i poslednje otvoreno pitanje na Balkanu bilo rešeno. Sjedinjene Države i Švajcarska su, kako je dodala Mišel Kalmi Rej, posveće mirnom rešenju statusa Kosova i saglasne da je neophodno intenzivirati saradnju i dijalog dve države u vezi sa budućim koracima.

XS
SM
MD
LG