Linkovi

Vlada prihvatila sporazum kojim se predviđa prodaja NIS-a Rusiji


Vlada Srbije usvojila je na tekst energetskog sporazuma sa Vladom Rusije koji je predviđeno zaključivanje ugovora sa kompanijom Gasprom o izgradnji gasovoda i podzemnog skladišta gasa i prodaji Naftne industrije Srbije.

Sporazum, koji je izaziva burne polemike i kontroverze u javnosti, potpisaće u ime Vlade u Moskvi 25. januara ministar za infrastrukturu Velimir Ilić. Premijer Vojislav Koštunica izjavio je da nacrtom tog sporazuma Srbija dobija magistralno-tranzitni gasovod i tako stiče važnu ulogu u regionu kada je reč o snabdevanju energentima. Premijer je najavio da će detalji sporazuma biti pobošljani za Srbiju u daljim pregovorima koji će trajati nekoliko meseci.

Međutim, iz izjave ministra energetike Aleksandra Popovića ruska kompanija Gasprom i sada nudi, kao i na početku razgovora samo 400 miliona evra za 51 odsto vlasništva Naftne industrije Srbije. Popović je rekao da će ceo energetski aranžman sa Rusijom biti vredan oko milijardu i po evra.

Sednici Vlade, međutim, nisu prisustvovali ministri iz partije G17 Plus jer smatraju da ima mesta poboljšanju u detaljima tog sporazuma. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić tim povodom kaže "da će njegova stranka biti spremna da se izjasni o sporazumu kad budu poznati svi detalji i kad bude podnet Parlamentu na ratifikaciju".

Ekspert za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je direktnom prodajom Naftne industrije Srbije prekršen Zakon o privatizaciji i zapitao se kako će se potrošači u Srbiji braniti od monopolskog ponašanja novog vlasnika NIS-a, koji je tu kompaniju kupio direktnom pogodbom.

Direktor Centra za visoke ekonomske studije Vuk Đoković kaže da iza usvajanja Sporazuma stoje politički, a ne ekonomski razlozi. Ako je cena za NIS 400 miliona evra, ta cena je veoma nepovoljna za Srbiju, ocenio je Đoković i zapitao se kako to da je Gasprom u novembru bio spreman da učestvuje na tenderu, a sada kupuje NIS direktnom pogodbom i ispod tržišne cene.

XS
SM
MD
LG