Linkovi

Žene - odlučujući faktor na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama


Ženska većina je odlučila pobednike pet od proteklih sedam predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama.

A od 1980, na predsedničkim izborima je procentualno glasalo više žena nego muškaraca. Ove godine se i među kandidatima koji se bore za predsedničku nominaciju Demokratske stranke našla žena.

Na prvim preliminarnim izborima, u Ajovi, ispostavilo se da su žene bile odlučujući faktor, što je trend koji analitičari počinju pomno da prate u državama u kojima se odvojeno glasa za partijske kandidate.

Amerikanke su nadglasale muškarce na svakim izborima od 1964. To je pravo za koje su se njihove prethodnice borile decenijama. Sada, gotovo 90 godina otkako im je 19. amandmanom američkog Ustava dato pravo glasa, žene su izuzetno važna ciljna grupa svake kampanje, kaže demokratski politički strateg Piter Fen.

«Stara šala je glasila da žene glasaju onako kako im muževi kažu. E, to se više ne događa. A naravno, većinu birača sada čine žene», kaže on.

Žene čine većinu među biračima koji se deklarišu kao demokrate – 58 odsto prema jednom nedavnom nacionalnom istraživanju. To je faktor koji je na početku kampanje favorizovao senatorku Hilari Klinton.

U Nju Hempširu, izlazne ankete su pokazale da se Hilari Klinton pojavila kao neočekivani pobednik na preliminarnim izborima u toj državi, zahvaljujući većem odzivu žena od očekivanog.

Anketa Galupa je ukazivala da senator Obama nekoliko dana pre glasanja prestiže senatorku iz Njujorka, čak i među ženama.

Međutim, u istraživanju je 46 odsto žena reklo da je glasalo za Klintonovu, a svega 34 odsto za Obamu.

Osnivačica Ženskog političkog instituta Američkog univerziteta, Kerin O’Konor, kaže da je uspeh Hilari Klinton u Nju Hempširu zavisio od žena.

«Nikada nemojte da potcenite značaj ličnog kontakta. Nju Hempšir je bio više ta vrsta kontakta nego Ajova. I to se završilo tako što se kampanja uistinu usredsredila na glasove žena, jer Hilari Klinton bez njih ne bi mogla da pobedi», kaže Kerin O’Konor.

Ona je privlačna i kao prva žena koja se kandiduje za predsednika koja ima šansu da dobije.

«Tu postoji i osećaj nečeg istorijskog. A rekao bih da u tome ima i mnogo ponosa», kaže Piter Fen.

Mnoge žene kažu da se ponose, ali istovremeno imaju različito mišljenje o Hilari Klinton. Jedan od razloga je i generacijska podeljenost. Politički analitičari kažu da starije žene imaju tendenciju da podrže senatorku.

Jedna od njih kaže da zna ko je najkvalifikovaniji za predsednika i – kako dodaje – «to je Hilari».

Druga smatra da senatorka saoseća sa ženama i sa majkama, budući da «premnogo muškaraca odlazi i ostavlja nas majke da vodimo računa o sinovima i kćerima i porodicama».

Mlađe žene su često među oduševljenim Obaminim pristalicama. Fen objašnjava da ih nadahnjuje njegova borba za promenu.

«Prvi instinkt mi je bio da ću da podržim Hilari. Ona je žena i to je nešto što mi je zaista važno. Ipak, Obamina poruka me ja zaista pogodila», kaže ova pristalica senatora iz Ilinoisa.

Za Hilari Klinton ili protiv nje, mnoge žene kažu da ne zasnivaju svoju odluku samo na onome što ona simbolizuje.

«Ne mogu da kažem da ću glasati za nju samo zbog toga što je žena», kaže ovaj glasač...

... a Hilari Klinton kaže da je upravo to ono što i sama želi.

«U ovoj kampanji ne bi trebalo da odlučuju ni rasa ni pol», kaže ona.

Međutim, zahvaljujući velikoj izlaznosti žena u Nju Hempširu, polna pripadnost je već imala veliki uticaj na trku u toj državi.

XS
SM
MD
LG