Linkovi

Hilari Klinton i Džon Mekejn proslavljaju pobede na glasanju za predsedničke kandidate



" hspace=2 src="/serbian/images/ap_us_south_carolina_mccain_republican_20jan08_eng_llighter_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Senator iz Arizone Džon Mekejn je pobedio na preliminarnim izborima Republikanske stranke u Južnoj Karolini. Mekejn je osvojio 33 odsto glasova, a bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi, dobio je podršku 30 odsto glasača. Senatorka Hilari Klinton pobedila je u Nevadi na preliminarnim unutarstranačkim izborima Demokratske partije u tesnoj trci sa drugoplasiranim Barakom Obamom.

Pobeda je senatoru Mekejnu podstrek u borbi za vođstvo u republikanskoj predsedničkoj trc – ispred Majka Hakabija i bivšeg guvernera Masačustesa, Mita Romnija. Izlazni rezultati su pokazali da je Mekejn dobio veliku podršku umerenih republikanaca i glasača koji se smatraju nezavisnim. U seriji nastupa širom države, Mekejn je naglašavao svoje vojno iskustvo i isticao predloge za smanjenje troškova vlade i poboljšanje nacionalne bezbednosti. Mekejn se u pobedničkom govoru zahvalio pristalicama koje su iskazale poverenje u njegovo vođstvo i politiku.

«Možemo da prebrodimo sve teškoće dokle god sačuvamo odvažnost, čvrsto branimo slobodno tržište, niske takse i malu administraciju, zahvaljujući kojima su Sjedinjene Države i postale zemlja najvećih mogućnosti na svetu.»

Rezultat je bio dvostruka pobeda za Džona Mekejna koji je 2000. godine izgubio izbore u toj državi od predsednika Buša, posle kampanje negativnog oglašavanja protiv senatora iz Arizone. Mekejn je u govoru takođe podsetio da od 1980, nijedan republikanski kandidat koji nije pobedio na preliminardnim izborima u toj državi, nije pobedio u trci za Belu kuću. Izlazni rezultati su pokazali da i Majk Hakabi ima jaku podršku među evanđelistima u Južnoj Karolini. Hakabi se u svom govoru zahvalio članovima izbornog štaba i pristalicama, rekavši da će na predstojećim preliminarnim stanačkim izborima postići još bolji rezultat i osvojiti stranačku nominaciju.

«Ovo nije jedan događaj, nego proces. A proces je još daleko, daleko od završetka.»

Bivši senator iz Tenesija, Fred Tomson, završio je u Južnoj Karolini na trećem mestu, s malom prednošću nad Mitom Romnijem. Romni je početkom nedelje vodio kratku kampanju u Južnoj Karolini, pre odlaska u Nevadu, gde je juče ubedljivo pobedio. Neposredno posle pobedničkog govora u Nevadi, Romni je otputovao na miting u Floridi, u kojoj se preliminarni izbori obe stranke održavaju u utorak, 29. januara. Pažnja iduće subote se vraća na Južnu Karolinu – gde će se održati preliminarni izbori demokrata.

Senatorka iz Njujorka Hilari Klinton osvojila je 51 odsto glasova naspram 45 odsto Baraka Obame, što joj daje zamah uoči predstojećih preliminanih izbora. Bivši senator Džon Edvards osvojio je daleko treće mesto. Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni osvojio je veoma lako republikanski kokus sa skoro 40 odsto glasova prednosti u odnosu na najbliže rivale. Romni je vodio jaku kampanju u toj državi i dominirao u trci sa senatorom iz Arizone Džonom Mekejnom i kongresmenom iz Teksasa Ronom Polom. Demokratska utakmica je bila veoma neizvesna. Senator iz Ilinoisa Barak Obama osvojio je glasove uticajnog Sindikata ugostiteljskih radnika, čiji članovi rade u hotelima, restoranima i kockarnicama. Medjutim, senatorka Klinton je dobila podršku ostalih radničkih udruženja, među kojima je i Sindikat učitelja. Grupa od oko 400 hotelskih radnika i radnika u kockarnicama, došla je na kokus Demokratske stranke u delu grada poznatom pod imenom Las Vegas Strip, jednom od devet specijalnih glasačkih mesta u okrugu.

«Čestitamo gospodine. Ovo je vaša kartica za glasanje. Hvala».


Pristalice kandidata su skandirale svojim izabranicima, pre početka glasanja.

Zatim su se okupile u različitim delovima prostorije, zavisno od kandidata, kako bi jasno pokazali koga podržavaju. Hotelskoj radnici Tanji Fris dopala se većina u njenom kokusu koja je podržala senatorku Klinton.

«Za mene, ovo su veoma važni izbori za koje sam zainteresovana i ne bih mogla da preživim da nisam učestvovala», kaže ona.

Za demokrate, Nevada je bila test dopadljivosti kandidata za pripadnike hispanske zajednice, koja čini skoro četvrtinu ukupne populacije u toj državi i 12 odsto biračkog tela. Uticajni sindikat koji je dao podršku Obami okuplja više od 40 odsto Hispanaca, ali je i Hilari Klinton dobila podršku nekolicine hispanskih lidera. Anketa agencije Asošijeted pres, pokazalo je da senatorku Klinton podržavaju Hispanici, belci i žene. Obama je dobio jaku podršku Afroamerikanaca. Na preliminarnim partijskim izborima Republikanske stranke, veliku ulogu je imala religija. Jedan od četiri učesnika je mormon, što je i pobednik Mit Romni. Republikanci kažu da im je na prvom mestu ekonomija. Romni, inače bogati biznismen, izjavio je da je u najboljoj poziciji da se bori sa tim i drugim pitanjima.

«Ljudi su veoma zabrinuti zbog onoga što se događa globalno, ali su zabrinuti i zbog onoga što se dogadja ovde kod kuće i žele da znaju kako će naša ekomonija da bude ojačana, kratkoročno i dugoročno».

Demokrate će svoje naredne partijske izbore održati u Južnoj Karolini u subotu, dok se republikanci spremaju za svoje u Floridi, tri dana kasnije. Obe partije očekuju takozvani Super utorak - 5. februar, kada će primarni stranački izbori biti održani u više od 20 država.

XS
SM
MD
LG