Linkovi

Srbija: Predsednički izbori na kojima učestvuje devet kandidata


Glasanje na predsedničkim izborima u Srbiji završeno je večeras u 20 sati, kada bi trebalo da budu zatvorena sva biračka mesta. Gradjanima koji su se zatekli na biračkom mestu u 20 sati mora se omogućiti da glasaju. Prema poslednjim podacima Republičke izborne komisije, odziv do 18 sati bio je 53,45 odsto.

Biračka mesta otvorena su jutros u sedam sati. U birački spisak upisano je 6.708.697 birača u Srbiji koji su mogli da glasaju na 8.481 biračkom mestu. Pravo glasa na prededničkim izborima imalo je i 37.053 birača u inostranstvu, 9.187 na odsluženju vojnog roka i 8.201 u zatvorima. Glasanje u inostranstvu bilo je omogućeno na 65 biračkih mesta u 36 zemalja. Glasači koji imaju prebivalište u Velikoj Britaniji, Kanadi, SAD i Portugalu glasali su u subotu od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu.

Gradjani su birali izmedju devet kandidata.

To su Tomislav Nikolić (Srpska radikalna stranka), Jugoslav Dobričanin (Reformistička stranka), Boris Tadić (Demokratska stranka), Velimir Ilić (Nova Srbija), Ištvan Pastor (Madjarska koalicija), Marijan Rističević (Narodna seljačka stranka), Čedomir
Jovanović (Liberalno-demokratska partija), Milutin Mrkonjić (Socijalistička partija Srbije) i Milanka Karić (Pokret snaga Srbije).

Republička izborna komisija konačne rezultate izbora mora da saopšti najkasnije 96 sati od zatvaranja biračkih mesta. Izbori održani danas su prvi predsednički izbori od usvajanja novog Ustava Srbije novembra 2006. godine.

XS
SM
MD
LG