Linkovi

Pakistanske snage uhapsile dvojicu povezanu sa ubistvom Benazir Buto


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_pakistan_bhutto_Zardari_16jan08_eng_195.jpg" width=191 align=left vspace=2 border=0>Pakistanski agenti bezbednosti uhapsili su dečaka koji je priznao da je obučavan za bombaša samoubicu kako bi ubio liderku opozicije i bivšu premijerku Benazir Buto, ako drugi ekstremisti ne uspeju u tome, rekli su bezbednosni zvaničnici.

Kako je danas saopšteno, 15-ogodišnji dečak i njegov "mentor" uhapšeni su u četvrtak uveče u severozapadnom gradu Dera Ismail Han. Ajtezaz Šah rekao je istražiteljima da je 27. decembra 2007. godine bio "sledeći u nizu" za ubistvo Butoove, ako drugi tim u tome ne uspe, rekli su danas pakistanski bezbednosni zvaničnici.

Bivša premijerka Benazir Buto ubijena je u oružanom napadu u trenutku kada je napuštala izborni miting u Ravalpindiju. Uhapšeni dečak je istražiteljima rekao da se za svoju misiju pripremao u sedištu lidera ekstremista Bajtulaha Mehsuda, bliskog Al Kaidi, u južnom Vaziristanu, pakistanskoj provinciji koja se nalazi uz samu granicu sa Avganistanom, rekao je zvaničnik koji je zahtevao da ostane anoniman.

On je još rekao da Šah nije bio u Ravalpindiju kada je Butoova ubijena i dodao da je "mentor" identifikovan kao Šer Zaman i da je on mnogo važniji "ulov". On je veoma bitan ključ koji nam može otvoriti mnoge važne brave", rekao je taj zvaničnik.

Vlada je saopštila da Mehsud stoji iza ubistva Benazir Buto. Direktor CIA Majkl Hejden takodje je za ubistvo bivše pakistanske premijerke optužio Mehsuda, u intervjuu za "Vašington post". Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Hamid Navaz i portparol njegovog ministarstva rekli su da nemaju informacije o hapšenju ove dvojice.

Bezbednosni zvaničnici su nešto ranije rekli da je dečak uhapšen u Dera Ismail Hanu, dok je bio na putu za Karači, gde je nameravao da izvrši napad na prazničnu procesiju šiitskih muslimana, koji proslavljaju jedan od svojih najvećih verskih praznika - Ašuru.

Mehsud je optužen za čitav niz napada koji su u poslednje vreme vršeni uglavnom na bezbednosne snage, što je pojačalo krizu u Pakistanu. Predsednik Pakistana Pervez Mušaraf bori se da zadrži vlast, naročito jer je suočen sa jakim protestima političkih neistomišljenika. acPortparol Mehsuda Molvi Omar rekao je da Mehsud nije povezan sa uhapšenim dečakom, kao i da nije umešan u ubistvo Benazir Buto.

XS
SM
MD
LG