Linkovi

U severnom Iraku poginulo devet osoba tokom proslave šiitskog verskog praznika Ašure


Devet ljudi poginulo je danas u severnom Iraku u napadima izvršenim poslednjeg dana najvećeg šiitskog praznika Ašure. Ubistva u severnom Iraku su se desila prilikom prolaska milion šiita kroz ovu oblast, čime je obeležen vrhunac desetodnevnih verskih ceremonija praznika Ašura, koji je često bio povod za nasilje i meta napada mnogih sunitskih pobunjenika, uključujući i Al Kaidu.

Sedam Iračana ubijeno je u raketnom napadu prilikom prisustvovanja Ašuri u Tal Afaru, 420 kilometara severozapadno od Bagdada, rekao je policijski general Nadžim Abdulah. U severnom gradu Kirkuku, u bombaškom napadu poginula su dva vernika koja su bila na čelu godišnje ceremonije, ispred lokalne džamije. Za vreme vladavine sunitskog predsednika Sadama Huseina Ašura je često bila sprečavana, medjutim, ponovo je oživela u punom sjaju nakon što je on 2003. godine svrgnut s vlasti američkom invazijom.

Oko 2,5 miliona poklonika zakrčilo je ulice i avenije u šiitskom svetom gradu Kerbali, kako bi prisustvovali komemoraciji u čast 680 godina od smrti unuka proroka Muhameda imama Huseina. Smrt imama Huseina stvorila je raskol izmedju šiitskih i sunitskih muslimana, koji sebe smatraju naslednicima Muhameda. Neki suniti smatraju šiite jereticima.

U Libanu, gde šiiti predstavljaju većinsku muslimansku sektu, jer čine oko 30 odsto od četirimilionske populacije, stotine hiljada njih slilo se u južni deo Bejruta, uporište Hezbolaha, kako bi odali počast imamu Huseinu i, takodje, pružili podršku toj pobunjeničkoj grupi i političkoj partiji.

Ove godine, Ašura se poklopila sa najgorom političkom krizom u Libanu od gradjanskog rata koji je trajao od 1975-1990. godine. Ašura se u Iraku i Libanu završava danas, a u Pakistanu sutra.

Verskim cerermonijama i procesijama u kojima su učestvovali milioni vernika, u Iranu je danas obeležen završni dan najvećeg šiitskog verskog praznika Ašura. Godišnjica smrti jednog od najvećih šiitskih svetaca, imama Huseina, unuka proproka Muhameda, obeležava se pre svega u Iranu, gde su 70 odsto stanovnika šiiti, ali i u drugim šiitskim zajednicama u
svetu.

U procesiji u Teheranu danas su ulicama prolazile velike kolone muškaraca koji su se u znak žalosti udarali rukama u grudi i bičevali, dok su žene, kojima je zabranjeno učešće, posmatrale procesiju sa pločnika i balkona i plakale. Na čelu nekih grupa vernika išli su mladići koji su nosili crne zastave u znak žalosti, zelene kao simbol islama, i crvene kao simbol mučesništva.

Na ulicama su sa razglasa emitovane verske pesme, dok su glumci u južnom predgradju Teherana pripredili predstavu o bici na polju kod Kerbale, u današnjem Iraku, u kojoj je Husein ubijen 680. godine. Ta bitka, kojom je kulminirala borba oko naslednika proroka Muhameda, bila je prelomni trenutak koji je označio podelu muslimanskog sveta na većinsku sunitsku i mamnjinsku šiitsku zajednicu. Huseinova smrt, koja je opisana u mnogim književnim delima, predstavlja primer žrtvovanja za mnoge šiite, koji čine 10 odsto od ukupno jedne milijarde muslimana u svetu.

XS
SM
MD
LG