Linkovi

Vernola: Nijedna međunarodna poternica nije krenula prema Crnoj Gori


Izvjestilac Evropskog parlamenta Marćelo Vernola u Podgorici je o nedavno usvojenoj Rezoluciji EP o Crnoj Gori razgovarao sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Skupštine Crne Gore Miodragom Vukovićem. Govoreći o spornoj Rezoluciji o Crnoj Gori, Vernola je kazao da će EP, u narednom izvještaju, priznati da je napravio grešku.

Vernola je kazao da se član Rezolucije, u kome se traži od Vlade i crnogorskog pravosuđa da sarađuju sa Italijom u vezi sa završetkom sudskog procesa zbog šverca duvana, nije nalazio u osnovnoj verziji dokumenta, već je dodat na osnovu amandmana.

“Bio sam protiv tog amandmana, jer je zasnovan na površnim, neažuriranim i neosnovanim informacijama”.

Vernola je naveo da je zbog instrumentalizacije tog dijela rezolucije EP pristupio istrazi.

“Na osnovu informacija koje posjedujem, tvrdim da su istrage u Italiji zaključene i da od strane italijanskog pravosuđa nijedna međunarodna potjernica nije krenula prema Crnoj Gori”.

Vernola je rekao i da je Crna Gora nudila saradnju italijanskim pravosudnim organima u istragama o navodnom švercu cigareta i dodao da je u kontaktu sa italijanskim tužilaštvom.

On je najavio da će pred parlamentom EP izložiti te dokaze kako bi se pokazalo da je sporni amandman bio potpuno neosnovan.

Vernola je kazao da će od Interparlamentarne delegacije za Jugoistočnu Evropu kojom predsjedava Doris Pak tražiti da razgovara o ovoj temi i instrumentalizaciji dijela rezolucije EP i dokazati da lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović nikada nije iskoristio parlamentarni imunitet.

On je naveo da evropski parlamentarci Hanes Svoboda i Jelko Kacin treba da preispitaju svoje izjave o Crnoj Gori.

“Treba da objasne zašto su su miješali u politički i demokratski kapacitet Crne Gore i na taj način uslovljavali rezultate predsjedničkih izbora. Posebno izdvajam izjavu Svobode koji je na neki način stavljao veto na pojedine predsjedničke kandidature”.

On je rekao da se EP nikada ne miješa u unutrašnja politička dešavanja u zemljama koje su predmet budućeg proširenja EU.

“To se radi samo u slučaju zemalja u kojima nema demokratije, a meni se ne čini da je Crna Gora isto što i Bjelorusija”.

Vernola je kazao da će EP, u narednom izvještaju o Crnoj Gori, priznati da je napravio grešku.

On je kazao da je EP zadovoljan “visokim stepenom demokratije” koji je postigla Crna Gora. Naveo je da izazovi na Kosovu i problemi u Bosni i Hercegovini pokazuju koliko je Crna Gora, u tom pogledu, ispred u odnosu na ostale balkanske države.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Skupštine Crne Gore Miodrag Vuković rekao je da je crnogorska strana “na vrijeme” ukazala na neodrživost dijela rezolucije EP kome je od Vlade i crnogorskog pravosuđa zatraženo da sarađuju sa Italijom u vezi sa završetkom sudskog procesa zbog šverca duvana.

On je odbacio ocjene da je to moglo uticati na izbor predsjedničkog kandidata Demokratske partije socijalista.

“Te neutemeljenosti iz dijela rezolucije EP nijesu nas rukovodile kada smo određivali predsjedničkog kandidata. Te dvije stvari se nijesu ni na koji način povezivale”.

Vuković je rekao da je sa Vernolom dogovorio inteziviranje saradnje crnogorskog i evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG