Linkovi

Krivokapić raspisao za 6. april predsjedničke izbore u Crnoj Gori


Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić raspisao je danas za 6. april predsjedničke izbore u Crnoj Gori, prve nakon sticanja nezavisnosti. Krivokapić je ovu odluku donio poslije sastanka rukovodstva Skupštine Crne Gore sa predstavnicima poslaničkih klubova.

Predsjednik crnogorskog parlamenta rekao je da su predsjednički izbori prilika da se ‘’simbolički kontinuitet koji Crna Gora ima skoro hiljadu godina, kroz četiri dinastije, preko predsjednika socijalističke republike do višapartijske, papotom nezavisne Crne Gore, napravi i da Crna Gora dobije prvog predsjednika u nezavisnoj državi’’.

‘’Ovi izbori su i ulazak u drugu deceniju stabilnih izbornih procesa u Crnoj Gori. U tim procesima smo plodotvorno sarađivali sa međunarodnom zajednicom i danas ću upititi poziv OEBS-u, Savjetu Evrope, Evropskoj uniji i drugim zainteresovanim subjektima da prate izbore za prvog predsjednika nezavisne Crne Gore’’.

Krivokapić je kazao da su izbori prilika da i kandidati „doprinesu onome po čemu se Crna Gora prepoznaje, a to je kodeks časti i poštenje i tolerancija, odnosno onim vrijednostima koje će afirmisati Crnu Goru i ujediniti njene građane oko onoga što su naši nacionalni interesi“.

„Pozivam ih da daju doprinos tome i da Crna Gora sa ovim izbornim procesom izađe još demokratski ojačana i podigne svoj međunarodni ugled“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da je 6. april datum koji ostavlja dovoljno vremena za sprovođenje izbora i da predstavlja najpovoljniji termin.

“Da su izbori zakazani za neki raniji datum – 13. marta onda bi drugi krug predsjedničkih izbora pao na Uskrs. U slučaju da su izbori raspisani za neki kasniji termin – 20. april onda bi drugi krug bio za prvomajske praznike”, naveo je Krivokapić.

Predsjednik Skupštine je rekao da je smatrao da “građani Crne Gore imaju pravo da vjerske i državne praznike proslave bez izbornih procedura”.

Navodeći da se na izborima 6. aprila glasa za „prvog izabranog predsjednika nezavisne Crne Gore“, on je pozvao građane da „daju doprinos kulturi dijaloga, tolerancije i suživota, odnosno svega onoga po čemu se Crna Gora prepoznaje i uvažava“.

XS
SM
MD
LG