Linkovi

Vlada Srbije usvojila akcioni plan za slučaj da Kosovo proglasi nezavisnost


Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za slučaj proglašenja jednostrane nezavisnosti Kosova.

U saopštenju izdatom posle vanredne sednice Vlade, navodi se da je usvojeni dokument izraz jedinstvene državne politike o pokrajini Kosovo i da je usvojen saglasno Rezoluciji Skupštine o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije. Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je da je Akcioni plan dokument od najvišeg stepena državne tajnosti i da ga je samim tim nemoguće javno komentarisati i iznositi neke detalje iz njegovog sadržaja.

Pojedini beogradski mediji javljaju da Akcioni plan ne predviđa upotrebu Vojske i policije u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova. Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je tim povodom da to ministarstvo nema potrebu da pravi neki poseban akcioni plan u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova, tako da nema neki poseban doprinos sednici Vlade.

A državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Dušan Proroković izjavio je da bi Srbija u slučaju da Zapad jednostrano prizna Kosovo potražila nove strateške partnere među državama koje poštuju njen teritorijalni integritet.

Međutim, potpredsednik vlade Božidar Đelić obavestio je ambasadore zemalja Evropske unije da je Srbija spremna da što pre potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Unijom i odmah zatim počne dijalog o potpunoj liberalizaciji viznog režima. Đelić je pozdravio formiranje Radne grupe Evropske komisije koja će pružati pomoć Srbiji u procesu pridruživanja.

Bomba na Kosovu

U eksploziji bombe podmetnute pod automobil kosovskog Ministarstva za rad i socijalno staranje, povređena su četiri službenika tog ministarstva, od kojih jedan teže.

Portparol kosovske policije Veton Eljšani je izjavio za Glas Amerike da je u vozilu bilo pet službenika ministarstva i da se eksplozija dogodila oko 13.30 u centru Suve Reke - kada je eksplodirala ručna bomba koja je, prema podacima jedinice Kfora za deminiranje koja je izvršila uvidjaj, bila podmetnuta pod vozilo.

Policija je saopštila da je istraga u toku i da za sada nema informacije o mogućim motivima napada. Povređeni službenici su kosovski Albanci, koji su bili na rutinskom obilasku terena.

Portparol Eljšani je podsetio da je za ministra za rad i socijalno staranje u vladi Hašima Tačija prošle nedelje izabran pripadnik srpske zajednice na Kosovu Nenad Rašić.

XS
SM
MD
LG