Linkovi

Uz molbu za britansku vizu biće uzimani i otisci pristuju


Zahtev da podnosioci molbi za britanske vize daju otiske prstiju najnovija je mera sa ciljem da se ograniči ilegalno doseljavanje. Prema novim propisima, svako ko podnosi molbu za vizu mora da se podvrgne digitalnom skeniranju otisaka pristiju i digitalnom snimanju lica. Ta mera će se odnositi na gradjane 133 zemlje, kojima su potrebne vize za posetu Britaniji.

U intervjuu za BBC, ministar imigracije Liam Birn rekao je da se te mere preduzimaju u okviru najveće reorganizacije graničnog i imigracioniog sitema u Britaniji u poslednjih 40 godina.

Najpre proveravamo otiske prstiju i upoređujemo ih sa bazom podataka. Ako ima nekih nepravilnosti u vezi sa identitetom, mi takve osobe čak sprečavamo da se ukrcaju na avion, voz ili brod za Britaniju. Ali što je još važnije, ta praksa nam omogućava da snimak otisaka pristiju sačuvamo u našoj bazi podataka kako bismo mogli da počnemo da izdajemo identifikacione karte, koje će krajem godine postati obavezne za strane gradjane. ”

Birn je dodato da je globalno proveravanje otisaka prstiiju, koje je počelo prošle godine, završeno tri meseca pre roka. Do danas, oko 500 slučajeva zamene identieta je optkriveno. Medjutim, Habib Rahman iz Zajedničkog saveta za blagostanje imigranta izrazio je zabrinutost u vezi sa tom praksom.

Kada je ta ideja predstavljenja, mi smo ukazali da će se njome vršiti diskirmincija. Vlasti su nam dale razloge zbog kojih je to potrebno, ali mi nismo uvereni da će te biometirčne informacije biti sigurne u rukama vlasti."

Rahman je rekao da je bezbednosna situacije već u fokusu zbog gubitka podataka miliona britanskih gradjna od strane vlasti pre kraj prošle godine.

XS
SM
MD
LG