Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš doputovao u Ujedinjene Arapske Emirate


Američki predsednik Džordž Buš doputovao je danas u Ujedinjene Arapske Emirate u ovkiru njegove turneje po zalivskim zemljama, gde treba da se obrati Irancima, posle nedavnog incidenta u Ormuskom moreuzu. Očekuje se da će američki predsednik govoriti o Iranu, mirnovnom sporazumu izmedju Palestinaca i Izraelaca, Libanu, demokratiji i borbi protiv terorizma.

Buš je pre dolaska u Abu Dabi posetio američki pomorski kompleks u Bahreinu. Američki predsednik je doručkovao s pomorcima i stao je u red s ostalim vojnicima u kantini, gde je jeo palančinke i slaninu i pio sok.

Američki zvaničnici saopštili su 7. januara da su patrolni čamci iranske Revolucionarne garde ometali i provocirali tri broda mornarice SAD u Ormuskom moreuzu, koji deli Omanski od Persijskog zaliva. Američcke snage bile su na ivici da otvore vatru na iranske čamce u nedelju prepodne, ali je incident okončan pošto su se iranski čamci okrenuli i otišli.

Zvaničnik Iranske revolucionarne garde je dematovao tvrdnje američkih zvaničnika da su iranski čamci slali "preteće poruke" brodovima američke vojske,ali je američki admiral danas rekao Bušu da je situacija predstavljala " smrtnu opasnost".

XS
SM
MD
LG