Linkovi

U dva koordinisana oružana napada u Iraku ubijeno šestoro ljudi


Grupa naoružanih ljudi napala je danas dve kuće u selu severno od Bagdada i pritom ubila šestoro ljudi, uključujući i bivšeg iračkog vojnog oficira i dva pripadnika oblasne patrole, koju podržavaju SAD, rekli su policija i očevici.

Ovo je najveći napad na pripadnike dobrovoljačkih bezbednosnih patrola "Budjenje", u jednoj od severnih provincija gde su američke snage regrutovale lokalno tanovništvo da im pomogne da razbiju pobunjenike iz terorističke organizacije Al Kaide.

"Napadači, najverovatnije pripadnici Al Kaide, istovremeno su napali dve kuće u selu al-Sidik", rekao je potpukovnik policije Muhamed Abdulah iz obližnjeg grada Duliuija, u nemirnoj provinciji Salahudin.

"U prvom napadu, pobunjenici su ubili bivšeg potpukovnika iračke vojske Zijada Ibrahima i njegovog 14-godišnjeg sina. U drugom napadu, ubili su jednog muškarca i njegova tri sina. U pitanju je Sadun Ahmed, koji je, zajedno sa jednim od sinova, radio za "Budjenje".

Svedok Dijab Halaf (50) rekao je da su se napadači dovezli u crnom automobilu i da se četvorica njih zaustavila ispred kuće Saduna Ahmeda.

"Tada sam začuo pucnjeve i ženski plač. Kada sam stigao, video sam tela Saduna i njegovog sina Ahmeda. Nekoliko metara dalje smo pronašli tela ostalih sinova, Hakima (16) i Muhameda (15)", rekao je on.

Američke snage su rekle da Al Kaida napada dobrovoljce u samoubilačkim napadima i atentatima, jer su oblasne dobrovoljačke patrole uspele da isteraju pobunjenike iz svojih zajednica i smanje nivo nasilja.

Vodja Al Kaide Osama bin Laden, za koga se misli da nema direktnu kontrolu nad pobunjenicima koji pod imenom njegove terorističke organizacije deluju u Iraku, zapretio je prošlog meseca u audio poruci da će Al Kaida napadati dobrovoljce iz "Budjenja". Američke snage su prošle nedelje preduzele operaciju Fantom Feniks, opisavši je kao veliku ofanzivu protv Al Kaide, naročito fokusiranu na okolinu Bagdada i tri severne provincije, uključujući i Salahudin.

XS
SM
MD
LG