Linkovi

Predsednik Kenije Mvai Kibaki odbio je da raspiše nove izbore


Predsednik Kenije Mvai Kibaki odbio je da raspiše nove izbore i tako okonča dvonedeljnu krizu istočnoafričke zemlje. Kibaki je odbio i novo prebrojavanje glasova sa održanih predsedničkih izbora.

Zbog političkog nasilja koje se pretvara u etnički sukob dva plemena koji podržavaju različite predsedničke kandidate, sve je više izbeglica i raseljenih širom Kenije. Život je izgubilo 500 ljudi, a procenjuje se da je 255 hljada moralo da napusti svoje domove u sukobima koji su nastali kada je opozicija predvođena Railom Odingom optužila Kibakija za izbornu krađu.

Iako su se nemiri pretvorili u ulične sukobe a potom i u proterivanje stanovništva, Kibaki je odbio sve ponude kako bi se kriza okončala, uključujući i mogućnost podele vlasti sa svojim rivalom. U međuvremenu, humanitarna pomoć postaje sve neophodnija.

"Dopremanje humanitarne pomoći postaje sve lakše, čak i u onim delovima Kenije koji su nam do sada bili nedostupni. Međutim, morali smo da zatražimo pomoć naše kancelarije u Ugandi pošto se na granici dve zemlje nalazi sve više izbeglica", kazao je Džon Holms, koordinator Ujedinjenih nacija za krizna područja.

Hiljade raseljenih zavise od humanitarne pomoći koju je najteže dostaviti u siromašnim delovima zemlje, gde izbijaju tuče među ljudima koji satima čekaju da bi dobili sledovanje hrane. Sve veći broj stanovika iz zapadne Kenije u strahu beži u gradove a nezadovoljstvo je sve veće. I dalje se ne vidi rešenje krize u zemlji koja je važila za jednu od najrazvijenijih u istočnoj Africi, a iako je obećao da će učiniti sve da uspostavi dijalog među stranama u sukobu, Kibaki je svoj kabinet skoro popunio ministrima iz njegove stranke.

XS
SM
MD
LG