Linkovi

Berns izrazio punu podršku SAD što skorijem rešenju statusa Kosova


Novi kosovski premijer Hašim Tači danas je i zvanično preuzeo dužnost od svog prethodnika Agima Čekua, koji mu je prilikom primopredaje poželeo uspeh i novi početak za veliki izazov s kojim će se Kosovo suočiti kao nova zemlja. Tači je ponovio da će Kosovo brzo biti nezavisno, ističući da mu je to jedini plan.

“Status Kosova je prioritet i to je volja našeg naroda, vlade i svih političkih snaga. Naravno jedini plan je nezavisnost.”

Tači je, ranije u intervjuu asošijejted presu, ipak kazao da Kosovo neće napraviti nikakav potez bez prethodnog odobrenja Sjedinjenih Država i Evropske Unije.

“Kosovo će sve uraditi u bliskoj saradnji sa našim partnerima u Vašingtonu i Briselu. Nećemo ništa uraditi bez njih. Nema jednostranih poteza.”

Kosovski premijer pružio je uveravanja srpskoj manjini da će biti bezbedni u nezavisnom Kosovu, pozivajući ih da tu pokrajinu smatraju svojim domom. Kosovski Srbi međutim ne očekuju poboljšanje situacije i pored Tačijevog optimizma. Hašim Tači peti je premijer od kad je Kosovo stavljeno pod protektorat Ujedinjinjenih Nacija.

Državni podskretar Nikolas Berns čestitao je predsedniku Kosova Fatmiru Sejdiuu, iz Demokratskog saveza Kosova, premijeru Hašimu Tačiju, iz Demokratske partije Kosova, na formiranju Vladine koalicije. Podsekretar Berns je izrazio punu podršku SAD što skorijem rešenju konačnog statusa Kosova i ohrabrio lidere da, u miru i odgovorno, rade na primeni tog rešenja. Podsekretar Berns je odao priznanje Sejdiuu i Tačiju z njihovo zalaganje za Kosovo koje bi prihvatilo i uključilo srpsko stanovništvu i pripadnike drugih manjina. On je takodje naglasio snažnu rešenost SAD da pruže pomoć novom vodjstvu Kosova u suočavanju sa mnogim problemima koji stoje pred njim. SAD veruju da će neodložna primena Ahtisarijeovg plana, uključujući preporuke za nadziranu nezavisnost Kosova i mere za zaštitu manjina, unaprediti regionalnu bezbednost i omogućiti i Srbiji i Kosovu da krenu dalje na putu ka većoj saradnji sa NATO-m i EU.

XS
SM
MD
LG