Linkovi

U Vladi Srbije i dalje velike podele oko daljeg približavanja Srbije EU


Kao i u nedavno slučaju optužbi da NATO stvara svoju državu na Kosovu, tako sada svaki od ministara iz stranke premijera Vojislava Koštunice svakodnevno ponavlja ultimatum koji je premijer postavio Evropskoj uniji – ili da sa Srbijom potpiše Sporazum o pridruživanju ili da pošalje svoju civilnu Misiju na Kosovo.

Posle ministara prosvete i energetike i ministar unutrašnjih oslova Dragan Jočić u saopštenju za javnost navodi da bi najbolje bilo kada bi EU odustala od slanja misije na Kosovo što bi omogućilo potpisivanje i sprovođenje tog Sporazuma. Ako bi EU donela odluku o slanju svoje civilne misije na Kosovo to bi, ponavlja Jočić, dovelo do poništavanja parafiranog Sporazuma.

S druge strane, ministri iz Demokratske stranke ponavljaju da Srbija mora odmah kad joj se ponudi da potpiše Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom. Vicepremijer Božidar Đelić tim povodom kaže :

“U decembru sam dobio sva nužna formalna ovlašćenja da u ime Srbije potpiše Sporazum sa Evropskom unijom i ističe da će to uraditi u najkraćem mogućem roku. Svi investitori, i strani i domaći, očekuju potpisivanje Sporazuma jer to će biti signal da Srbija ima ugovor sa Evropom za prelazni period od šest godina, rekao je Đelić i izrazio očekivanje da će to biti prvi korak ka brzom dobijanju statusa kandidata.”

A povodom izjave evropskog komesara za proširenje Olija Rena da Srbija mora da ispuni uslov pune saradnje s Haškim sudom pre potpisivanja Sporazuma, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da su vlasti u Beogradu svesne da će prepreka pune saradnje s Hagom čekati Srbiju na njenom daljem putu evropskih integracija. Srbija je do sada ostvarila dovoljan napredak u saradnji s tim sudom, čime su i praktično stečeni uslovi za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji, rekao je Ljajić.

XS
SM
MD
LG