Linkovi

Imigranti u Americi prinudjeni da više rade zbog pada dolara


Vrednost američkog dolara u proteklih pet godina opala je za oko 20 procenata u odnosu na druge velike valute. Taj pad se posebno negativno odrazio na imigrante koji rade u Sjedinjenim Državama I šalju novac svojim porodicama. Novčane pošiljke u dolarima su ključne za ekonomiju mnogih zemalja u razvoju.

Erk Amaoako nema slobodne vikende, a uzima i sve dodatne smene koje može. On živi I radi u Njujorku ali ima četvoro dece, ženu i roditelje koji zavise od dve stotine dolara koje svakog meseca šalje kući, u Ganu. Erikov život ranije nije bio ovako težak. Medjutim, zbog devalvacije dolara, novac koji šalje ima manju kupovnu moć, tako da je prinudjen da radi više i duže, kako bi poslao više novca.

"Moram da radim duple smene, vikende, kada bi trebalo da sam slobodan. Moram da radim jer mi je potreban novac sada kad dolar pada. Potrebno mi je više novca da ispunim svoje obaveze”.

Erik nije jedini. S obzirom da je vrednost dolara rekordno niska u odnosu na mnoge velike valute, milioni ljudi prinudjeni su da svojim porodicama šalju dolare koji vrede manje, ili da rade više kako bi slali više novca.

Sve to može da ima veliki efekat na siromašnije zemlje. Svetska banka procenjuje da su novčane pošiljke imigranata njihovim porodicama u zemljama u razvoju ove godine iznosile ukupno 240 milijardi dolara. Banka navodi da u nekim zemljama pošiljke imigranata čine čak polovinu nacionalnog dohotka.

Dilip Rata je glavni ekonomista Svetske banke za novčane pošiljke iz inostranstva. On kaže da je pad dolara već doveo do zahteva da se povećaju nadnice za radnike – imigrante.

"Oni kažu: “Došli smo ovde samo da bismo mogli da šaljemo novac i izdržavamo svoje porodice, I zato molimo vas dajte nam povišice”, I to je dovelo do nezadovoljstva kod nekih radnika iz inostranstva”.

Rata veruje da bi vremenom situacija mogla da dovede do promene smera imigracije I iseljavanja iz SAD.

"Imigranti, naravno, traže “zelenije pašnjake”. Jaka valuta pomaže tako da će se oni uputiti ka zemljama koje imaju jaču valutu, koja njihovim porodicama daje veću kupovnu moć.”

Medjutim, za one kao što je Erik Amaoako, koji već imaju posao u SAD, svaki dolar koji zarade i pošalju kući ima manju vrednost nego ranije.

XS
SM
MD
LG