Linkovi

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Badnji dan i Badnje veče


Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Badnji dan i Badnje veče i pripremaju se za najradosniji hrišćanski praznik - Božić, praznik Hristovog rodjenja. U beogradskom hramu Svetog Save na Vračaru praznično bdenje služiće, po blagoslovu njegove svetosti patrijarha Pavla, episkop hvostanski Atanasije. Posle Božicnog bdenja, vikarni episkop Atanasije će sa sveštenstvom naložiti badnjak na platou ispred Svetosavskog hrama.

Patrijarh Pavle i arhijereji Srpske pravoslavne crkve pozvali su u tradicionalnoj Božićnoj poslanici sve ljudi dobre volje da praznik proslave u miru, radosti i duhovnom raspoloženju. U Božićnoj poslanici koju je u ime patrijarha Pavla javnosti predstavio mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije srpska pravoslavna crkva izrazila je zabrinutost zbog dešavanja na Kosovu i optužila svetske moćnike.

Službam bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rodjenje Spasitelja čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji dogadjaj za hrišćanstvo. Ovaj praznik je i poslednji dan četvoronedeljnog Božićnog posta kojim se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika Rodjenja.

U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak po kome je praznik i dobio ime kome je crkva dala poseban smisao. Badnjak je po pravilu mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol je drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rodjen Isus.

Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog rodjenja. U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze - posna jela, riba, suve šljive, orasi. Na sam dan Božića, 7. januara, episkop Atanasije služiće svetu arhijerejsku liturgiju u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihajla.

Drugog dana Božića, na praznik Sabora Presvete Bogorodice, episkop hvostanski će služiti liturgiju u crkvi Svetog Marka u Beogradu. Iz SPC je najavljeno da će episkop Atanasije, na sam dan Božića, predvoditi i saborno lomljenje česnice u Skupštini grada Beograda koju za gradjane Beograda zajedno pripremaju Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka i Unija pekara Srbije.

Kosovski Srbi sekli badnjake u sumi kod Gračaničkog jezera

Pravoslavni vernici u centralnom delu Kosova i Metohije danas su od 9 do 14 časova organizovano, u pratnji pripadnika Kfora i Kosovske policijske službe, sekli badnjake u šumi pred Gračaničkog jezera.

Više stotina putničkih automobila, traktora i drugih vozila prepunih badnjaka i okićeni srpskim zastavama, uz zvuke sirene i prasak petardi, prošli su oko podneva Gračanicom. U mngim sredinama organizovano je kuvanje rakije i vina, ali i dodela badnjaka onima koji nisu išli u seču.

Centralna proslava Badnjeg dana i Božića održaće se u porti manastira Gračanica, gde će svečanu liturgiju služiti episkop raško-prizrenski Artemije. On će osveštati badnjak koji će večeras biti naložen ispred manastira.

Pravoslavni vernici Badnje veče provode u kućama, a nakon paljenja badnjaka i svečane večere vladika Artemije će, posle ponoćne liturgije, pričestiti one koji su koji su izdržali božići post. Seča badnjaka protekla je bez incidenata, a u svim srpkim sredinama i na lokalnim putevima vidljivo je pojačano prisutvo vojnika Kfora i pripadnika KPS.

XS
SM
MD
LG