Linkovi

Buš: Podržaćemo demokrate i reformiste od Bejruta i Bagdada do Damaska i Teherana


Predsednik SAD Džordž Buš sledeće nedelje putuje u posetu Bliskom istoku, sa ciljem da ubedi američke saveznike da podrže mirovne pregovore Izraela i Palestinaca.

Predsednik Buš će prvo posetiti Izrael, gde će, kako navodi, pokušati da ubedi izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da nastave sa mirovnim pregovorima koji su započeli u novembru prošle gdine u SAD.

«Pred nama je težak zadatak koji zahteva odlučne odgovore na složena pitanja. Međutim, ja sam optimista u pogledu krajnjeg ishoda i ponoviću čvrst stav koje zastupaju SAD, a to je da smo spremni da podržimo obe strane u naporima da ostvare istorijski san – dve demokratske države, Izrael i Palestinu, koje jedna pored druge žive u miru».

Posle Izraela, predsednik Buš putuje u Kuvajt, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat. U svom nedeljnom radio obraćanju, Buš je istakao da će pokušati da podstakne lidere u tom regionu da podrže izraelsko-palestinske pregovore, kao i da će se sa njima konsultovati u vezi sa ratom protiv ekstremista.

Predsednik Buš navodi da će Amerika nastaviti sa svojim angažovanjem u tom regionu, jer je manja verovatnoća da društva u kojima vlada tolerancija i gde ima nade, postanu izvor radikalizma i nasilja.

«Podržaćemo demokrate i reformiste od Bejruta i Bagdada do Damaska i Teherana. Stajaćemo uz sve one koji rade na uspostavljanju slobode, reda i mira».

Analitičari i aktivisti iz nekih bliskoistočnih zemalja, koje su američki saveznici, navode da je protekla godina bila obeležena udaljavanjem vlada od demokratskih promena. Tokom zvanične posete, predsednik Buš će se sresti i sa američkim zvaničnicima u Iraku, od kojih će dobiti izveštaj o tamošnjim borbama. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca smatra da je odluka predsednika Buša da napadne Irak bila greška, a povlačenje više od 100 hiljada američkih trupa jedna je od glavnih tema u predizbornim kampanjama u SAD.

U nedeljnom radio obraćanju demokratske partije, predsedavajući stranke Hauard Din pozvao je glasače u Americi da stave tačku na sedmogodišnju vlast republikanaca.

«Republikanski kandidati podržavaju rat u Iraku i veto koji je predsednik stavio na predlog zakona o zdravstvenom osiguranju za decu; oni podržavaju mentalitet beskrajnog zaduživanja, što će naša deca i unuci morati da otplate jednog dana. Demokrate se, s druge strane, zalažu za budućnost ove zemlje i u novembru će poruka biti vrlo jasna. Ukoliko želite da vidite kraj rata sa Irakom i da se fokusirate na američke prioritete, kao što je rat protiv terorizma, onda glasajte za demokratskog kandidata».

Dvostruko više glasača koji podržavaju demokrate prisustvovalo je prvim stranačkim skupovima, koji su održani pre dva dana u Ajovi. Din navodi da je to pokazatelj da Amerikanci ne žele da Buš dobije još jedan predsednički mandat, što svakako ne može da se dogodi jer američki Ustav ne dozvoljava da se predsednik kandiduje za treći mandat.

XS
SM
MD
LG