Linkovi

Boš: Svi prate izbore pošto su SAD najveći trgovinski partner na svetu


Trgovinski eksperti 151 zemlje nastavljaju medjunarodne trgovinske razgovore u Ženevi. Delegati na razgovorima u Svetskoj trgovinskoj organizaciji nadaju se da će postići kompromisno rešenje o nizu pitanja, koja su proteklih sedam godine sprečavala postizanje sporazuma o liberalizaciji svetske trgovine.

Obično se u Svetskoj trgovinskoj organizaciji ništa ne dogadja tokom prve nedelje nove godine. Medjutim, ovo nisu normalna vremena. Predstavnik Svetske trgovinske organizacije Žozep Boš kaže za Glas amerike da postoji raspoloženje da se odmah nastave pregovori o takozvanoj rundi trgovinskih pregovora iz Dohe.

“Pregovaramo sedam godina i posle sedam godna ljudi su pomalo zamoreni i sada je vreme da se kaže da li je moguće da se postigne neko rešenje. Da li je moguće da postignemo sporazum koji bi se stvarno dobro odrazio na svetsku ekonomiju? Sadašnje stanje ne može da traje zauvek. Dakle, postoji to osećanje hitnosti, pošto je već mnogo postignuto, i sada bi stvarno bilo šteta da sve to propadne.”

Mada je mnogo toga postignuto, još mnogo treba uraditi. Glavno kontroverzno pitanje je i dalje poljoprivreda. Zemlje u razvoju žele veći pristup trižištima bogatih zemalja za svoje poljoprivredne proizvode. One oputžuju SAD i Evropsku uniju da remete tržište pružajući izdašne subvencije i podršku svojim farmerima i proizvodima. Što se tiče bogatih zemalja, one žele da siromašnije zemlje smanje carine na uvozne industrijske proizvode.

Mnogi analitičari smatraju da će biti teže da se postigne sporazum nakon isticanja mandata administracije predsednika Buša krajem ove godine. Boš zauzima neutralan stav i kaže da su SAD veoma važan član Svetske trgovinske organizacije i da su aktivne na svim nivoima organizacije.

“Naravno, svi prate izbore u SAD pošto je ta zemlja najveći trgovinski partner na svetu. Medjutim, Svetska trgovinska organizacija ne može da sledi samo jednu zemlju, pošto se sastoji od 151 članice.”

Boš ističe da je važno da se što pre postigne sporazum o liberalizciji svetske trgovine, i dodaje da će Svetska trgovinska organizacija i njene članice potom videti kakav će stav zauzeti nova američka administracija, kada stupi na vlast.

XS
SM
MD
LG