Linkovi

Islamabad: Ekipa britanskog Skotland jarda u Pakistanu zbog istrage


Ekipa britanskog Skotland jarda doputovala je danas u Islamabad da bi pakistanskim vlastima pomogla u rasvetljivanju ubistva bivše premijerke i lidera opozicije Benazir Buto. Petočlani tim londonske policije poslat je u Pakistan na zahtev predsednika Perveza Mušarafa, upućen britanskom premijeru Gordonu Braunu.

Ejdan Lidl, portparol britanske Visoke komisije u Islamabadu, rekao je da tim sačinjavaju forenzički strčnjaci, koji neće sprovoditi sopstvenu istragu, već će samo pomagati pakistanskim vlastima. Zvaničnici Pakistanske narodne partije Benazir Buto osudili su Mušarafovu odluku da pozove tim Skotland jarda i tražili da Ujedinjene nacije pokrenu nezavisnu istragu.

Mušaraf je u sredu izjavio da je zatražio pomoć britanske policije zbog oprečnih verzija na koji je Benazir Buto ubijena. Pakistanski predsednik je dodao da nije trebalo žuriti s objavom verzije da je Buto izgubila život od udarca glavom o krov svog automobila, pošto je bombaš samoubica aktivirao eksploziv. Stranka Benazir Buto tvrdi da je ona ubijena pucnjem iz pištolja u glavu. Autopsija tela bivše premijerke nije izvršena na zahtev njenog supruga, koji je saopštio da je jasno da je Buto stradala od metka.

Istraga o ubistvu Buto mogla bi da se suoči sa teškoćama, jer su gradske službe ubrzo očistile mesto napada i tako najverovatnije uništile mnoge dokaze. Mušaraf je juče kazao da se nada da će tim britanske policije uspeti da demantuje rašireno mišljenje da su pojedini elementi u vladi ubili Buto, a zatim namerno uništili dokaze.

XS
SM
MD
LG