Linkovi

Nju Hempšir: Novi duel Baraka Obame i Hilari Klinton i ključni test za Mita Romnija


Nakon trijumfa u Ajovi, Obamu očekuje veliki duel u Nju Hempširu. U Republikanskom taboru, Majk Hakabi ima manje izgleda da ponovi izneneđenje, ali je nadmetanje u Nju Hempširu vjerovatno “biti ili ne biti” u predsjedničkoj trci za doskorašnjeg favorita među republikancima – Mita Romnija.

Senator Barak Obama se nije naspavao ni nakon velike pobjede u Ajovi, ali ga je energija koju su mu dali glasači na prvim stranačlkm skupovima, nosila i rano jutros, kada se obratio biračima u Portsmutu, u Nju Hempširu.

Obama je nastavio da ponavlja mantru koja mu je donijela uspjeh, da on reprezentuje Ameriku koja želi promjenu...

Senator iz Ilinoja je u Ajovi pobijedio najveće rivale – Džona Edvardsa i Hilari Klinton. Uz rekordan odziv - za Obamu su većinom glasale žene, omladina i stranački neopredjeljeni birači koji žele promjenu.

Edvards i Hilari Klinton su shvatili poruku i sada pokušavaju da se predstave upravo kao kandidati koji donose promjenu.

Edvards je i to danas demonstrirao i u Nju Hempširu, gdje su mu izgledi ipak slabiji od šansi koje ima direktna konkurencija.

Šta smo naučili u Ajovi? Da je status quo prošlost. Da su promjene budućnost, a da je budućnost već danas, poručio je Edvards.

Hilari Klinton kaže da je, posebno mladim ljudima, potreban predsjednik koji donosi promjene – ne samo retorikom, već je spreman da ih realizuje.

Nju Hempšir je njena šansa da se ekspresno vrati u trku, baš kao što je to svojevremeno pošlo za rukom i njenom suprugu koji je tada zaradio nadimak "dječak povratnik".

Jedan od argumenata senatorke Klinton u Nju Hempširu je da Barak Obama neće pobijediti na predsjedničkim izborima, ali Obama sada, na osnovu glasanja u Ajovi, može da kaže da će stračački neopredijeljeni i mlađi birači radije glasati za njega nego za Hilari i da on u izborni sistem uvodi novo, lojalno biračko trijelo, smatra domaćin uticajnog političkog programa televiziuje ABC, Džordž Stefanopulos.

Pobjeda u Ajovi, izbacila je u prvi plan i republikanca Majka Hakabija. On je – takođe apelom za promjenu – nadvisio bivšeg guvernera MAsečusetsa Mita Romnija, koji je na kampanju u Ajovi potrošio šest puta više novca.

Iz Ajove smo stigli punim jedrima i taj momentum je dobar, rekao je Hakabi pristalicama danas u Nju Hempširu.

No Nju Hempšir nije Ajova. Mnogo je manje hrišćanskih evanđelista koji podržavaju Hakabija – a u anketama vode Mekejn i Romni, koji je po dolasku u Novu Englesku zvučao optmististično.

Rekao je da je u Ajovi osvojio srebro, ali da je u Nju Hempšir došao po zlatnu medalju.

Džon Mekejn je nakon solidnog učinka u Ajovi, gdje nije potrošio ni cent na TV reklame, a privukao glasače koje najviše brinu rat u Iraku i terorizam – povratio momentum u Nju Hempširu. Kada se prošli put kandidovao 2000. u toj državi je pobijedio Džodrža Buša, a i sada se nada trijumfu.

“Lekcija iz Ajove je da se izbori ne mogu kupiti i da negativna kampanja ne dobija nagrade”, poručio je Mekejn konkurentu Mitu Romniju.

Fred Tomson je u Ajovi bio ispred Mekejna, što je odložilo, kako se spekulisalo u Demoinu, njegovu odluku da se povuče iz predsjedničke trke. Tompson još vjeruje da reprezentuje konzervativno biračko tijelo i da nije izgubio sve šanse.

No glasanje u Ajovi nije prošlo bez političkih žrtava. Nakon slabog učinka povukla su se dvojica senatora.

XS
SM
MD
LG