Linkovi

Obama i Hakabi slavili u prvom zvaničnom nadmetanju predsedničkih kandidata u Ajovi


Senator iz Ilinoja Barak Obama među Demokratama i bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi u republikanskom taboru veliki su pobjednici izbornog nadmetanja u Ajovi – prvog zvaničnog testa kandidata u kampanji za predsjednika Sjedinjenih Država.

Barak Obama želi da postane prvi afro-američki predsjednik u istoriji, a Ajova mu je – zahvaljujući rekordno visokom odzivu demokratskih glasača u hladnoj noći – omogućila dobar start. Obama je pobijedio ispred bivšeg senatora iz Sjeverne Karoline Džona Edvardsa i senatorke iz Njujorka Hilari Klinton, koja i dalje vodi u anketama na nacionalnom nivou.

Zahvaljujući pristalicama u Demoinu, Obama je kazao da njegova pobjeda predstavlja poziv na promjenu.

"U dugim redovima pred školama i crkvama, u malim i većim gradovima, stali ste zajedno kao Demokrate, Republikanci i stranački neopredijeljeni da kažete – mi smo jedna zemlja, jedan narod i naše vrijeme za promjenu je došlo!”

Treće mjesto za senatorku Klinton je razočaravajući rezultat. Bila je malo slabija i od Džona Edvardsa.

"Jedna stvar je izvjesna nakon rezultata u Ajovi – status quo je izgubio, a pobijedio je poziv na promjene", kazao je Edvards.

Rezultati u Ajovi već su postavili pozornicu za obračun Obame i Hilari Klinton u utorak u Nju Hempširu, državi koja organizuje prve primarne izbore.

Obama i Klinton, u toj državi prema anketama, vode mrtvu trku, dok Edvards zaostaje. Hilari Klinton je pristalicama u Ajovi poručila da će nastaviti da se bori svom snagom – i u Nju Hempširu i u drugih 48 država.

"Danas šaljemo jasan signal da će promjena biti i da će predsjednik iz redova Demokratske stranke biti u Bijeloj kući 2009. godine!", poručila je senatorka Klinton.

Senatori Džozef Bajden i Kristofer Dod, su nakon lošeg rezultata u Ajovi, odustali od predsjedničke kandidature.

U nadmetanju republikanaca, bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi porazio je, lakše nego što se očekivalo, bivšeg guvernera Masečusetsa Mita Romnija.

Tako je na najbolji način krunisao višemjesečni put od nepoznatog kanduidata do izbornog pobjednika u Ajovi.

"Američkoj politici je potrebna promjena, baš kao što je promjena potrebna i američkoj vladi. Ta promjena počinje, ali ne prestaje ovdje u Ajovi, već traje i trajaće još godinu, dok ne stignemo do Bijele kuće", poručio je Hakabi.

Hakabijeva pobjeda je veliki udarac za kampanju guvernera Romnija, koji je u Ajovi potrošio više vremena i novca nego drugi republikanski pretendenti. Ali Romni kaže da ne odustaje i najavljuje da će se žestoko boriti u Nju Hempširu.

"Osvojite srebrnu medalju jednom, to ne znači da se nećete vratiti i osvojiti zlatnu medalju na finalnom takmičenju. I to je ono namjeravam da učinim", najavio je Romni.

Iza Hakabija i Romnija plasirali su se bivši senator iz Tenesija Fred Tomspon, senator iz Arizone Džon Mekejn i kongresmen Ron Pol iz Teksasa. Mekejn se nada da će mu relativan uspjeh u Ajovi (s obzirom da nije vodio kampanju u toj državi) biti vjetar u leđa uoči narednog glasanja u Nju Hempširu, gdje prema anketama, sustiže najpopularnijeg Mita Romnija..

"Ubijeđen sam da ćemo nakon pozitivnog ishoda ovdem slaviti u Nju Hempširu, a potom i u Mičigenu i Južnoj Karolini", smatra Mekejn.

Glasanje u Ajovi označava samo početak cjelogodišnje kampanje za najvišu funkciju u Bijeloj kući.

Poslije Nju Hempšira, glasaće za svoje favorite i žitelji Mičigena, Nevade, Južne Karoline i Floride. Najznačajniji dan za stranačke primarne izbore biće ipak 5. februar, kada će se o svojim favoritima za predsjedničkog kandidata izjasniti čak 20 od 50 američkih država.

XS
SM
MD
LG