Linkovi

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf: Vlast nije umešana u ubistvo Benazir Buto


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_pakistan_musharraf_address_2jan08_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>

Predsednik Pakistana Pervez Mušaraf odbija optužbe da su obaveštajne ili službe bezbednosti odgovorne za atentat na bivšu premijerku Benazir Buto. Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf, koji krivi Al Kaidu za ubistvo gospođe Buto, je u obraćanju novinarima rekao da je obavestio bivšu premijerku da je njena bezbednost bila ugrožena za vreme predizborne kampanje, usled pretnji isamskih ekstremista.

«Upozorio sam je, ‘moraš da shvatiš u kakvom se okruženju nalaziš. Vratila si se posle mnogo godina. Ovaj Pakistan nije onaj koji si ostavila, i to moraš da razumeš. Molim te shvati da je ovo vrlo opasno okruženje’.»

Pristalice gospođe Buto i dalje krive vlasti za njeno ubistvo zbog toga što joj nisu obezbedile adekvatnu zaštitu, dok neki smatraju da su za njenu smrt u momentu kada je privodila kraju svoju predizbornu kampanju, odgovorni ljudi unutar vlade. Predsednik Mušaraf je sa vidnom ogorčenošću odgovorio na ove optužbe.

«Ja sam odrastao u civilizovanoj i obrazovanoj porodici koja uzdiže moralne vrednosti, koja veruje u principe i u karakter. Moja porodica ni u kom slučaju nije porodica koja veruje u ubistva, atentate i intrige. To je sve što želim da kažem.»

Mušaraf je takođe odbacio mogućnost da je do smrti Benazir Buto došlo zbog propusta u obezbeđenju, i istakao da je ona sama izabrala narednika koji je bio odgovoran za 30 pripadnika njenog obezbeđenja. Pored toga, dodao je Mušaraf, više od hiljadu policajaca uključujući i snajperiste, bilo je angažovano na predizbornom skupu u Ravalpindiju gde je ubica pucao na vozilo bivše premijerke, a potom izvršio samoubistvo.

Upitan o kontroverznom pranju ulica samo nekoliko sati pošto je izvršen atentat, pakistanski predsednik je rekao da čistači nisu znali da time mogu da unište potencijalne dokaze. Pervez Mušaraf je pozvao tim britanskih stručnjaka iz Skotland Jarda da mu pomognu u istrazi da se razotkrije ko stoji iza atentata.

S druge strane, pristalice gospođe Buto i članovi njene političke stranke, Pakistanske narodne partije, zahtevaju od Ujedinjenih Nacija da sprovedu odvojenu istragu. Pakistanske vlasti tvrde da opoziciona liderka Benazir Buto nije podlegla povredama od metka ili šrapnela, već da je udarila glavom o ivicu prozora kolima. Njene pristalice veruju da je gospođa Buto pogodjena hicima ubice.

Bivša premijerka je jedva izbegla smrt u oktobru prošle godine, kada je na nju izvršen pokušaj atentata nekoliko sati po povratku u Pakistan posle 8 godina koje je provela u izgnanstvu. U tom samoubilačkom napadu je poginulo više od 140 ljudi.

XS
SM
MD
LG