Linkovi

Boris Tadić: Vojska u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom


U kopnenoj zoni bezbednosti na administrativnoj granici Srbije i Kosova predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će u budućnosti Vojska uvek biti upotrebljavana u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom.

Nikada više, rekao je Tadić, naše vojnike nećemo gurati u besmislene ratove, nikada nećemo ugrožavati živote vojnika i stanovništva kao što je to bilo 90-ih godina i vodićemo politiku koja insistira na miru. Predsednik Srbije je rekao da ima mnogo ljudi koji žele da Srbijaponovo srlja u rat što bi je na kraju dovelo do gubitka Kosova i novih ljudskih žrtava i zatim poručio da ova vlast u Srbiji to neće činiti.

Na pitanje kako će Srbija reagovati u slučaju samoproglašenja nezavisnosti Kosova, Tadić je rekao da su međunarodno pravo, Rezolucija 1244 i vojnotehnički sporazum iz Kumanova temelji odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i istakao da su on, ministar odbrane i načelnik Generalštaba u neprekidnom kontaktu sa svim međunarodnim bezbednosnim strukturama. Nećemo voditi rat koji je sukob sa svetom, ali smo spremni da reagujemo i da štitimo stanovništvo u skladu sa međunarodnim principima i propisima, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije informisan je da je bezbednosna situacija u Kopnenoj zoni dobra, ali da postoji opasnost da je naruše pojedinci i manje grupe.

Inače, u poslednje tri godine u zoni bezbednosti prema Kosovu nisu zabeleženi napadi na vojsku i policiju, ali je bilo više incidenata u kojima su učestvovale kriminalne grupe s juga Srbije. Poslednji veći incident dogodio se 4. avgusta prošle godine kada se Žandarmerija sukobila sa grupom kriminalaca koji su na putu između Končulja i Lučana presretali i pljačkali putnička vozila.

XS
SM
MD
LG