Linkovi

Dejan Đurović: Trenutno na snazi 93 međunarodne potjernice


Šef Nacionalnog centralnog biroa Interpola u Podgorici Dejan Đurović kazao je da su trenutno na snazi 93 međunarodne potjernice raspisane na zahtjev crnogorskih pravosudnih organa.

Đurović je naveo da je od tog broja 12 realizovano hapšenjem osoba u inostranstvu i u toku je ekstradicioni postupak radi njihovog izručenja crnogorskoj policiji. On je kazao da je crnogorska policija u ovoj godini, na osnovu raspisane međunarodne potjernice, drugim državama ekstradirala 19 stranih državljana.

„Istovremeno,na graničnim prelazima ili teritoriji Crne Gore pronađeno je i lišeno slobode još sedam osoba koja se potražuju po međunarodnim potjernicama i u toku je postupak njihove ekstradicije“, rekao je on.

Đurović je naveo da Nacionalni centralni biro Interpola u Podgorici od nijedne članice te organizacije do sada nije dobio nalog za hapšenje crnogorskih državljana ili optuženih u vezi sa krijumčarenjem duvanskih proizvoda.

Upitan da li bi crnogorska policija uhapsila bivšeg premijera Mila Đukanovića ukoliko bi to zatražili italijanski pravosudni organi, on je odgovorio odrečno.

„Prema našim zakonskim propisima, nijedan državljanin Crne Gore ne može biti uhapšen na našoj teritoriji po inostranoj potjernici. Izuzetak predstavljaju međunarodne potjernice za osobama koje zbog ratnih zločina potražuje Međunarodni sud u Hagu“, kazao je Đurović.

On je dodao da crnogorska policija ne raspolaže saznanjima da je Stanko Subotić boravio u Crnoj Gori u periodu od kada je Interpol Beograda raspisao potjernicu za njim. Đurović je kazao da je saradnja sa Interpolom Beograd "efikasna i kontinuirana", pa i "po pitanju hapšenja osoba koja se potražuju po međunarodnim potjernicama".
"To pretpostavlja da će svaka osoba koja nije državljanin Crne Gore a potražuje se na međunarodnom planu biti lišena slobode u Crnoj Gori i nakon sprovedenog postupka biti ekstradirano policijskim organima države koja ga potražuje", rekao je Đurović.

XS
SM
MD
LG