Linkovi

Gugl planira da uloži milione dolara za razvoj alternativnih izvora energije


Jedan od najvećih svetskih internet pretraživača Gugl nedavno je najavio da planira da uloži milione dolara za razvoj alternativnih izvora energije.

Pored osnovnog delovanja - internet pretraživanja - kompanija Gugl ima novi cilj, a to je potraga za alternativnim načinima korišćenja energije. Izvršni direktor kompanije Gugl, Leri Brilijant:

“Rastom Gugla mi ne želimo da naš osnovna fukcija postane deo poblema. Mi želimo da Gugl bude rešenja. Mi ne pokušavamo da kontrolišemo univerzum, ali želimo da zaustavimo klimatske promene, da ih ublažimo, da ih usporimo,“ kaže Brilijant.

Kompanija planira da investira u razvoj solarne energije pri čemu bi se koristila ogledala za zagrevanje vode i njeno pretvaranje u paru. Gugl takođe planira da usavrši primenu geotermalne i energije vetra. Bil Veil je šef Guglovog odeljenja za alternativnu energiju.

“Možemo da smanjimo troškove tako da alternativna energija bude konkurentna uglju i mislim da ćemo imati ogromnu primenu“.

Geofizičaru Klausu Lekner sa Kolumbija Univerziteta se dopadaju planovi Gugla.

”U vremenu smo u kome možete napraviti obrt u energetskom sektoru, a ima malo onih koji to mogu da ostvare. Njihovi su planovi veoma važni i ako iko može da ih ostvari, Gugl je sigurno jedan od njih,“ kaže Lekner. Jedan od osnivača Gugla Leri Peidž

”Cilj nam je da proizvedemo gigavat (milijardu vati) alternativne energije koja bi bila jeftinija od uglja i optimisti smo da to možemo da ostvarimo za nekoliko godina, a ne decenija koliko je obično potrebno,“ kaže on.

Zvaničnici Gugla kažu da plan za razvoj čistije energije nije samo dobar poslovni potez već i odluka koja će doprineti dobrobiti društva.

XS
SM
MD
LG